juhanaturpeinen

Täystyrmäys taikaseinätalousmallille

Tämä on ilon päivä kaikille valtion taloudesta huolta kantaville. Rinne teki parhaan valinnan ja valitsi hallitusneuvotteluihin sen tarjolla olevista vaihtoehdoista vähiten todellisuuskriittisen yhdistelmän. Valtion talouden tasapainotus olisi ollut täysin mahdoton toteuttaa yhdessä Kokoomuksen tai Persujen kanssa.

 

Kokoomuksen perisynti on velanotto ja sitä olisi ollut tiedossa jatkossakin, mikäli Kokoomuksen kynnyskysymykset olisi hyväksytty hallitusneuvotteluiden lähtökohdaksi. Ne olivat sisäisesti täydellisessä ristiriidassa keskenään, kuten toki Kokoomuksen poliittiset linjaukset yleensä ovat. Toisaalta vaadittiin panostuksia sinne ja tänne, mutta vastaavasti suuria veronalennuksia, mikä vetää välittömästi maton alta talouden tasapainolta. Kokoomuslaisesta todellisuuskriittisestä näkökulmasta katsottuna yhdistelmä saattoi kuulostaa ihan järkevältä, mutta reaalitodellisuudessa Kokoomuksen kyvyt vain eivät ikinä tuollaisen toteuttamiseen riitä.

 

Kokoomuksen talouskyvyttömyyden juurisyy on kyvyttömyys molemmissa valtiontalouden säätelemisen keinoissa. Ensiksi he eivät osaa kerätä veroja, joten valtion tulopuoli ei ole hallinnassa ja toisekseen he eivät osaa oikeasti myöskään säästää kuin uhoamisen tasolla, joten menopuoli ei pysy hallussa. Lopputuloksena on reaalitodellisuudessa aina lainaksi eläminen tai omaisuuden myynnillä eläminen, jotka ilmeisesti Kokoomuslaisessa vaihtoehtotodellisuudessa edustavat hyvää valtion talouden hoitoa.

 

Ainoat oikeat kyvyt Kokoomuksessa ovat suuri uho ja loputon itsepetos, joiden varaan heidän talouspolitiikkansa on aina rakentunut. Edellinen hallituskausi oli tästä malliesimerkki. Suurella uholla esiin marssi joukko itsensä kukkona tunkiolla pitäviä röyhisteleviä markkinataloussankareita, mutta reaalitodellisuudessa saimme vain uusliberalistisessa marinadissa kypsytettyjä broilereita, joilla kyvyt riittivät hädin tuskin toimimaan vaalituet maksaneiden eturyhmien juoksupoikina vääristämässä markkinoita ja luomassa yksityisiä monopoleja ja oligopoleja. Mutta kun superkykynä heillä on itsepetos, ei totaaliepäonnistumisella toki mitään vaikutusta itsekuvaan ollut, vaan samoja virheitä lähdettiin vaatimaan kahta kovemmin seuraavalta hallitukselta. Olikin päivänselvää, että vastuullinen hallitustunnustelija ei lähde Kokoomuksen kanssa omaa mainettaan tahrimaan niin kauan kuin parempia vaihtoehtoja on tarjolla.

 

Persut taas eivät olleet vaihtoehto edes Kokoomuksen verran. Persut eivät omaa millään lailla koherenttia linjaa mistään muusta asiasta kuin maahanmuuttajiin suhtautumisesta ja sekin linja on sitten muille moraalisesti mahdoton hyväksyä. Persujen erityiskyvyistä mouhoamisessa ja itkupotkuraivareissa ei taas ole hallitusvastuussa kuin haittaa. Ja kyllä sen Halla-Ahon aktiivisuudesta neuvottelujen alla näki, ettei hän missään nimessä halunnut porukkaansa ministerinaitioon meuhkaamaan vaipoissa. Ja Persuthan ovat puolue, joka hallituksessa ollessaan on aina elänyt lainarahalla. Jonkinlainen saavutus kai sekin.

 

Entäs sitten Keskusta? On totta, että Keskusta meni Kokoomuksesta välillä oikealta ohi ja Sipilällä oli kaikki Kokoomuslaisten paheet yhdistettynä Kepulaisten paheisiin. Mutta Sipilä ei ole koko Kepu ja siellä on tarjolla ihan kyvykästäkin väkeä hallitukseen. Historia lupaa hyvää, sillä valtion talouden tasapainon näkökulmasta SDP:n ja Kepun yhdistelmällä on tyhjän uhon sijasta myös reaalitodellisuuden näyttöjä onnistumisista. Keskusta on kyllä kova törsäämään rahoja esimerkiksi yritystukiin, mutta toisaalta heillä löytyy ihmisiä, jotka ymmärtävät sen vaativan sitten myös verotuksen mitoittamisen törsäämisen vaatimalle tasolle – kyky jota Kokoomuksesta ei löydy ilmeisesti keneltäkään. Sama etu myös muissa hallitukseen alustavasti valituissa puolueissa on, eli auttava ymmärrys tehtyjen valintojen verotuksellisista seurauksista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Nyt ajatellula hallituspohjalla on myös se ehdoton etu, ettei oppositiossa ole yhtään uskottavaa puoluetta. Yhdelläkään tulevassa oppositiossa ei ole todellista uskottavuutta valittaa mistään kun sekä Persut, että Kokoomus olivat Sipilän täystunarihallituksessa mestaroimassa typeryyksiä.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Demareiden onni oli vaalien ajankohta, nyt jo gallupit osoittaa, että sukellus on alkanut. Tällä hetkellä oppositioon jääviä näytetään pitävän varsin uskottavina. Edellisen hallituksen paras onnistuminen oli talouden hoidossa. Rinteellä on kova työ saada pidettyä omat ja Vasemmistoliitto ruodussa, että kaukkua leivotaan edes vähän ennen syömistä.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Kieltämättä onni meille kaikille. Demareiden onni vaaleissa on aina ollut kansan onni päätöksenteossa, gallupeista huolimatta.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen Vastaus kommenttiin #8

Tässähän on hurmosta kuin herätysjuhlissa. Satuihin sielläkin hullaannutaan.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #12

On uhon hurmos näillä rannalle ruikuttamaan jätetyillä tosiaan ollut melkoinen. Siitä samaa mieltä. Tosin reaalimaailman katetta sille ei ole koskaan näkynyt. Hupaisaa seurattavaa se toki kaikessa surkuhupaisuudessaan on tälläkin foorumilla ollut.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Kyllä Rinteelläkin on ainakin liikennehankkeissa ollut taikaseinäajattelua, joten nähtäväksi jää tuleeko hallitusneuvotteluissa realismia matkaan. Pisaran vaihtoehtojahan ei ole koskaan selvitetty avoimesti, minkä luulisi olevan peruskauraa kalliita infraprojekteja pohdittaessa.
https://www.hameensanomat.fi/kolumnit/analyysi-pis...
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

X

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

En ole itse tuollaista havainnut. Kustannusten suuruushan ei ole taikaseinätalousmallia, ellei se sisällä kuvitelmia nyhjäistä raha tyhjästä. Ainahan veroja voi korottaa valtakunnassa tai Helsingissä tuon maksamiseksi. Lisäksi se on investointi, joita saattaa kannattaa tehdä velaksikin. Taikaseinätalousmallin ytimessä on ottaa velkaa ja olla investoimatta, silloin rahat jaetaan hyödyttömiin tukiaisiin tai vastuuttomiin veronalennuksiin. Se malli Kokoomus.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Eipä ole kovin järkevää korottaa veroja liikennehankkeen takia, jonka halvempia vaihtoehtoja ei ole selvitetty ja vaikka lystin haluaisivat jostain syystä maksaa vain Helsingin lähiseudun veronmaksajat.
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

X

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #9

No mitä halvempia ehdotuksia velaksi tarjoat?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #11

Vaihtoehtojen avoimen etsinnän (s. 8):
http://www.rautatiematkustajat.fi/Pisaralausunto_L...

Luulisi tuollaisen olevan itsestäänselvyys kalliissa hankkeissa, mutta Väyläviraston sivuiltakin ilmenee, ettei ole ollut:
"Pisararadan alkuajatus saatiin ideakilpailusta, joka järjestettiin Helsingin joukkoliikenteen 100-vuotisjuhlan kunniaksi vuonna 1988. Hanke on ollut 1990-luvulta saakka Pääkaupunkiseudun liikennejärjestelmäsuunnitelmassa."
https://vayla.fi/pisara/usein-kysyttya#.XNLtJo4zZPY

X

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Aika todellisuuspakoinen kirjoitus siihen nähden, että valtiontaloutta on saatu tasapainotettua edellisellä hallituskaudella, 150 000 uutta työpaikkaa, reaalitulojen kasvu kaikissa tuloluokissa, jne, jne.

Jokainen politiikkatoimenpide, joilla noita tavoitteita yritettiin edistää, oli vasemmisto-opposition kynsissä. Olisi pitänyt ottaa lisää syömävelkaa julkisen sektorin kulujen kattamiseen. Rahat olisi laitettu kaikkeen muuhun, paitsi investointeihin. Niistä menonlisäyksistä olisi pääsääntöisesti tullut pysyviä budjettirahoituksen korotuksia, vieden Suomea entistä syvemmälle talouskurimukseen.

Ja sinä puhut taikaseinästä? Hurja teksti kaikessa harhaisuudessaan.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Malliesimerkki Kokoomuksen tasosta. 4 vuotta historian Kokoomuslaisinta politiikkaa huippusuhdanteessa, eikä päästy edes lähelle tasapainoa taloudessa. Reaalitodellisuudessa työn jälkeä voi luonnehtia vain täydelliseksi epäonnistumiseksi. Se toki saattoi silti ylittää odotukset Kokoomuksen aikaansaannosten tasosta.

Ja tosiaan taikaseinä, eli velkaraha jälleen kuittasi Kokoomuksen uhon reaalitodellisuuden puolella.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Täydellinen epäonnistuminen demarille: 140 000 työpaikkaa, kaikkien reaalitulot kasvoivat, velkaantuminen väheni, jne.

Puhut velkarahasta ja taikaseinästä samalla, kun oma puolueesi vastusti menokuria ja vaati velkaelvytystä viimeiset 10 vuotta. Ookko nää ihan hereillä?

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #17

Kaikkien reaalitulot kasvoivat? Kerro tuo työttömille tai kerro mitä happoja olet vetänyt?

Velkaantumisen vähentäminen ei tosiaan ole mairitteleva saavutus taloustilanteessa, jossa talouden pitäisi olla selvästi ylijäämäinen. Mutta ei kannata ihmetellä, miksi Kokoomus ottaa aina lisää velkaa, jos koette tuon menestykseksi talouden optimitilanteessa.

Työllisiksi toki kelpasivat kaikki kikkaillen työllisiltä vaikuttaviksi kirjatut, jotka todellisuudessa elivät edelleen tuilla - joiden määrä kasvoi vaikka taso laski. Että sen sorttinen työllisyysparannus, joka ei poistanut tarvetta elää tuilla. Vain Kokoomuksessa sen sortin mokaaminen voidaan koeta onnistumiseksi. Kaikki todellinen parannus työllisyydessä menee kansainvälisen talouden noususuhdanteen piikkiin. Pikemminkin työllisyysasteen kehitys on alisuoritus suhteessa yleiseen talousympäristöön. Mutta mitä muuta voi olettaa kun Kokoomus aina kusee yrittäjien muroihin ja leikkaa ostovoimaa yrittäjien asiakkailta, ohjatakseen sen ulos talouden kierrosta tarpeettomiksi kasvaviksi pääomiksi.

Sitten se Kokoomuksen menokuri. Hervoton uho ja lopulta leikattiin työttömyyskorvauksesta ja aletttin sen sijaan maksaa toimeentulotukia. Sen lisäksi osasitte leikata koulutuksesta niin ansiokkaasti, että uuteen hallitukseen esititte kynnyskysymykseksi oman menokurinne purkamisen. Loogiset kyvyt eivät sitten enää kyvyttömien puolueessa riittäneetkään siihen, että sen teidän menokuriksi leikityn typerehtimisen purkaminen nostaa valtion kuluja, eikä laske kattaakseen lupaamianne veronalennuksia. Kynnyskysymyksistänne suorastaan hyppäsi silmille usko rahan nyhjäämiseen tyhjästä, eli velkarahalla elämisestä. Klassista Kokoomuksen taikaseinätaloutta, jossa aina katteeton uho menokurista ja sen perusteella annetut veronalennukset katetaan reaalitodellisuudessa velalla. Jos et ole tätä vuosikymmeniä toistunutta kaavaa havainnut, todistat vain alkuperäistä väitettäni Kokoomuksen todellisesta kyvystä pohjattomaan itsepetokseen. Sellaiseen jota reaalimaailman todellisuus ei hetkauta mihinkään.

Mutta Kokoomus todistaa kyllä vahvasti itsesuggestion voimasta. Vaikka kuinka aina ottaisitte velkaa, niin tarpeeksi kun hoette olevanne ottamatta lainaa ja olevanne hyviä talouden hoitajia, niin hyvin on uskottu omiin valheisiin. Mutta onhan se kieltämättä tätä päivää, että faktoilla ei ole väliä, vaan sillä miten asiat koetaan. Harmi vaan, että teillä faktaresistenteillä poliitikoilla ei ole mitään kykyjä selviytyä niistä poliittisista tehtävistä,joihin olette hakeutumassa. Onneksi sentään näissä hallitustunnusteluissa teidät pahimmin todellisuuskriittiset on jätetty oppositioon ja tarjolla on mahdollisuus tehdä faktapohjalta oikeasti onnistunutta yhteisten asioiden hoitoa.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen Vastaus kommenttiin #18

Tämä on kyllä niin sekasra, että et taida nyt itsekkään olla enää kartalla. Mutta pitääkö tästä kaikesta demari-uhosta ja hurmoksesta nyt päätellä, että demarit lopettaa velan ottamisen?

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #19

Mikä näissä ei sinulle aukene? Ymmärrän kyllä jos tuo skeida, jonka varaan Kokkarit yrittävät rakentaa jotain talousosaamisen mainetta on täysin sekavaa ja surkuhupaisaa. Sitäkään tarkoitit?

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Säästöjä on toki demarien nyt tehtävä, kun ei se taikaseinä toimi. Ainakaan katteettomalla kortilla.

Yritystuet lienevät ihan ykköskohteina. Samoin varmaan demarit, Rajamäen esittämien tervepäistem ajatusten mukaan, rajoittavat turvapaikkaturismia. Säästöä saadaan helposti satoja miljoonia. Eikä kv. soppareihin tarvi edes koskea. Mikä helpotus !

Entäpä SAK liittojen saama 500 miljoonan tuki, joka verovaroilla katetaan. Olisko jo aika luopua tuosta piilotuesta ?

Onneksi demarit laittavat nyt asiat kuosiin.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Tiedättekö sen tunteen kun herää keskellä painajaista omaan huutoonsa?
Tällä hetkellä toivon että se tapahtuisi mahdollisimman pian.

Käyttäjän harrivirtanen kuva
Harri Virtanen

"Kokoomuksen talouskyvyttömyyden juurisyy on kyvyttömyys molemmissa valtiontalouden säätelemisen keinoissa. Ensiksi he eivät osaa kerätä veroja, joten valtion tulopuoli ei ole hallinnassa..."

No, lohdutuksen sanana en epäile hetkeäkään, etteikö tuleva hallitus osaisi erityisen hyvin tämän verojen keruun, mutta mitä luultavammin osaavat myös tuon menopuolen järjestää sillä tavalla, että sivullista itkettää.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Onhan tuo pelkona, mutta ainakin mukana olijat ymmärtävät loogiset seuraukset, toisin kuin kokkarit tai persut. Paras tarjolla oleva yhdistelmä siis.

Airi Pulkkinen

Jokainen ymmärtää että antelias sosiaaliturva ja avoimet rajat on kestämätön yhtälö. Suomessa asuminen, eläminen ja verotus on euroalueen korkeimmat.

OECD 5.9.2018: Keskeisten maahanmuuttajaryhmien afganistanilaisten, irakilaisten ja somalialaisten työllisyys liikkuu 10 – 15 prosentin tuntumassa. Kielikoulutuksen tulokset ovat jääneet laihoiksi, mikä johtaa syrjäytymiseen työmarkkinoilta. Erityisesti äidinkielenään arabiaa tai somaliaa puhuvilla tulokset olivat heikot. (vaikka Somaliasta tultu Suomeen jo 30 vuoden ajan.)

Sisäministeri Kai Mykkänen 14.9.2018: ”Nyt vain kaksi sadasta turvapaikanhakijasta jatkaa työhön kotoutumisjakson jälkeen. Lisäksi yksi viidestä saavuttaa kielitaidon, jolla pääsee ammattikoulutukseen.”

Toimituksen poiminnat