Oikeisto ja taikaseinätalousmallin houkutus

Kotimainen oikeistomme ei tule ikinä saamaan valtiontaloutta hallintaan, sillä heidän toimintansa ja äänestäjien houkuttelun keskiössä on taikaseinätalousmalli, siis verojen nyhjääminen tyhjästä. Erityisesti Kokoomus on pari vuosikymmentä ratsastanut veropopulismilla ja jälki näkyy rumasti valtion velan kehityksessä. Keino on tuonut Kokoomukselle valtaa, mutta valtiota se on systemaattisesti köyhdyttänyt.

 

Erityisesti Kokoomuksen perusongelma on tuplakyvyttömyys talouspolitiikan saralla. He ovat kroonisen kyvyttömiä sekä verojen keräämisen osaamisessa, että säästämisen osaamisessa. Osaamalla edes toisen, voisi talouden saada tasapainoon, mutta menestyksekäs valtiontalouden hoito vaatisi molempien keinojen osaamisen. He kyllä melskaavat kovin turhista kuluista karsimisesta, mutta osaavat säästää vain koulutuksen kaltaisista olennaisista menoista tai kiusata köyhimpiä kostoksi oman talouspoliittisen kyvyttömyytensä seurauksista. Samalla rahaa virtaa loputtomasti erilaisiin yritystukiin ja muihin markkinataloutta vääristäviin turhuuksiin, joista leikkaamiseen oikeistolla ei riitä kyvyt eikä kantti. Kokoomuksella on kyllä tarjolla loputon määrä uusliberalismia toitottavia kauppakamarinulikoita, mutta yhtään sellaista yksilöä ei joukosta löydy, jolla kanttia olisi edes kymmenys siitä kohkaamisen määrästä. Tiedä vaikka joukossa joku oikeastikin kyvykäs löytyisi, mutta näyttöjen puutteessa kaikkien uskottavuus on puhdas nolla.

 

Odotettavissa on, että jos maassa jatkuisi oikeistovetoinen hallitus ja kansainvälinen talous kääntyisi laskuun, valtionvelka räjähtäisi välittömästi käsiin. Olemme nyt suhdannehuipussa ja oikeistohallitus kykeni saamaan budjetin näyttämään tasapainoiselta vain myymällä miljardilla hyvin tuottavaa omaisuutta välttääkseen nollakorkoisen lainan ottoa. Se oli niin typerä veto, että sen takana olleita henkilöitä ei pitäisi ikinä päästää lähellekään julkisia varoja. Seuraava laskusuhdanne vaatisi oikeasti kovia toimia, mutta lienee todennäköisempää että oikeisto lakkauttaa vaikka poliisinkin ennen kuin kykenee tai uskaltaa leikata yritystuista.

 

Ikävä kyllä loppua tälle idiotismille ei näy. Vanhat kikat toimivat jatkossakin, sillä ahneus johtaa monilla äänestäjillä aivojen laittamiseen narikkaan. Kun heille lupaa verojen vähentämistä ja syyttää Demareita oikeiston velanotosta ja talouspoliittisesta kyvyttömyydestä, niin riittävän moni menee lankaan jatkossakin. Selviämme varmasti lainanotolla vielä muutaman laskukauden, ennen kuin Orpot ja Sipilät saavat maamme Kreikan tilaan ja ne syvimmässäkin ahneuskoomassa olevat heräävät ikävään todellisuuteen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu