juhanaturpeinen

Irtisanomislaki on vaalitemppu

Hallitus kusettaa pienyrittäjiä oikein kunnolla. Koko lakihanke on varta vasten kehitetty vaalitemppu, jonka taustalla on Hallituksen, EK:n ja SY:n yhteinen intressi teeskennellä yrittäjämyönteisyyttä. Kaikilla näillä on sama ongelma siinä, että ovat olleet sille kotimarkkinoilla operoivalle pienyrittäjälle erittäin vihamielistä toiminnassaan. Ratkaisuksi on valittu takuuvarma konflikti ay-liikkeen kanssa, koska sen kautta voi teeskennellä olevansa pienen yrittäjän puolella sitä kuitenkaan olematta. Ja teeskentelyllä saatu ääni on ihan yhtä arvokas kuin rehdillä edunajamisellakin saatu.

 

Ongelman juurisyy on EK:n ja SY:n linjavalinta edistää suurien vientiyhtiöiden etuja aina ja kaikkialla. Ne metodit, joilla suurten yhtiöiden johtajat saavat mahdollisimman helposti omat bonuksensa kuitattua, ovat kuitenkin lähes järjestäen vahingollisia sille pienyrittäjien kotimarkkinoista elävälle enemmistölle. Hallituksen rooli kuviossa on ollut lähinnä vaalirahojensa ja suojatyöpaikkojensa vastineeksi tehdä työtä käskettyä ja unohtaa roolinsa valtion etujen ajajana. Syy intressien erilaisuudelle kumpuaa siitä, että ne joilta rahaa viedään, ovat suurimmalle osalle yrittäjistä asiakkaita. Kun ostovoima hiipuu, ei rahaa enää riitä kampaajille, ravintoloitsijoille, ruokakauppiaille jne. yhtä paljon kuin aiemmin. Toki osakkeiden tuotto paranee, mutta osakkeet eivät osta K-kauppiaalta ruokaa tai kampaajalta hiustenleikkuuta. Bisnes kärsii ja yrittäjiä ärsyttää. Siihen nähden kuinka tunnettu ja itsestään selvä tämä intressiristiriita on, siitä puhutaan hämmästyttävän vähän. Ehkä siksi, että kukaan tästä kolmikosta ei asiasta missään nimessä halua puhua.

 

Mutta onneksi SY keksi jo vuosia sitten ottaa toimintamalliksi persulaisen pölhöpopulismin. Tärkeintä on syyllinen, ei todellisuus. Niinpä kikyssä palkanalennuksen saaneen duunarin jättäessä palveluiden ostamisen vähemmälle, SY tietää palveluja myyvän yrittäjän ahdinkoon syylliseksi AY-liikkeen, joka ei ole suostunut vielä suurempaan palkanalennukseen. Ja se on yrittäjille riittänyt, mikä on ihan inhimillistä, vaikkakin typerää. On aina helpompi syyttää jotakuta muuta kuin itseään jos ei oma bisneksen pyöritys pärjää kilpailijalle. SY on pedannut toimintamallin ja nyt se otetaan yhteistuummin käyttöön koko kolmikossa.

 

Siihen nähden hallituksen veto on loistava. Uhataan laittaa irtisanomisen suhteen ihmiset eriarvoiseen asemaan pienyrityksissä. Täytyy olla aivan täydellisen pihalla maailman toiminnasta, jos ei ymmärrä miksi se on täysin mahdotonta AY-liikkeelle. Mutta aina voi toki teeskennellä sen tulevan yllätyksenä. En tiedä kumpi näistä on Lindströmin lähtökohta, mutta muut toimijat ovat aivan taatusti tietoisia konfliktin väistämättömyydestä. Eikä ole edes väliä menisikö laki perustuslakivaliokunnalta läpi, koska koko idea on luoda konflikti ja näytellä pienten yritysten etujen ajamista, marttyyriä ja uhriutua. Että kyllä me teitä pienyrittäjiä puolustaisimme, mutta ilkeä ay-liike estää. Samalla voi myydä pienfirmoille ajatusta, että laittamalla ne kilpailussa parhaista työntekijöistä huonompaan asemaan suhteessa suurempiin yrityksiin, ollaankin muka auttamassa niitä pieniä. Eli kyseessä on konfliktiristiriidasta huolimatta wi-win tilane. Autetaan vain suuryhtiöitä kuten aina muutenkin, mutta teeskennellään auttavamme pienyrittäjiä. Näin saadaan suurilta yrityksiltä vaalirahat ja pieniltä yrittäjiltä äänet tulevissa vaaleissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Todellisuus ja fakta on se jotta irtisanomisen helpottamista tarvitaan pienis firmois . Ja niissä tullaan maksamaan parempia palkkoja koska venkulointi ja aiheettomilla sairaslomilla yms pelaaminen ei niissä onnistu .

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Selittäisitkö miten tämä on fakta? Näin alaa opiskelleena ja yrityselämässä toimineena tämä "itsestäänselvyys" ei ole koskaan manifestoitunut. Aina on huonoista työntekijöistä halutessaan päässyt eroon. Esittämällä itsensä huonona työnantajana pääsee vielä helpommin eroon niistä hyvistä työntekijöistä, eikä edes tarvitse haluta. Kilpailu kyllä holehtii siitä, että pienet yritykset joutuvat kompensoimaan alemman irtisanomiskynnyksen jonain muuna etuna etteivät oman etunsa tiedostavat työntekijät siirry isompien palvelukseen. Ja se maksaa yrttäjälle, joka voi itse kompensoida alentunutta kilpailukykyään lähinnä omasta pussisstaan - olettaen että kilpailu toimii.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Äsken juttelin pari tuntia yhden työkyvyttömyydel jäävän 40 vuotiaan kanssa . Hän oli pienes yritykses ollut määräaikaisena vuosia . Yritykses oli vakituinen samaa työtä tekevä joka saikutti aina kun kiire sesonki oli päällä . Ja muuten vaan otti rennosti .
Määräaikainen sitten painoi 12 tunnin töitä kun pikkuyritys kustanti toisen sairaslomia . Tuttu poltti itsensä puhki ja erinäiset sairaudet puhkeaa loppuun poltettuun ihmiseen helpommin .Entiedä onko hänel oikeus olla katkera vai ei . Yritys olis hänet alunperin palkannut mut kun "suojatyöpaikkaan" päässestä eroon pääseminen on liian kallis paukku pikkuyrityksel .

Joskus kun suojatyöpaikoissaan jotkut rapakuntoon päästäneet itsensä . Ovat olleet tosi kusessa kun uutta työtä lorvikatarin omaaval ei oo löytynyt. Olen itse nähnyt järkyttävään kuntoon itsensä päästäneitä suojatyöpaikkalaisia .

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #4

Yhdestä tarinasta ei oikein auta yleistää. Eikä tarina edes muuta tilannetta. Minulla on niitä toiseen suuntaan sekoilevia yrtysesimerkkejä vaikka kuinka, mutta en minä niistä kaikkiin työnantajiin yleistä. Kuulostaa pikemminkin siltä, että työnantaja on halunnut tarjota sen suojatyöpaikan kun ei ole hankkiutunut huonosta eroon. Tai sitten se ei ollutkaan niin huono kuin kaverisi kertoi.

Kertomuksesi kuulosti kyllä lähinnä siltä, että työantaja on ollut vastuuton, kun on teettänyt niitä liikatöitä ja kaverisi on ollut kykenemätön huolehtimaan itse omasta jaksamisestaan ja työkyvystä. Mutta hän ei ole ainoa, siksi ay-liike näitä lakeja niin tiukasti vahtii ja ajaa, koska osa yrittäjistä ei muuten kykene asianmukaisesti toimimaan. Toki sanktioiden pienuus ja valvonnan vähyys edelleen mahdollistavat vastuuttoman työnantajakäyttäytymisen, mutta ay-liikkeestä se ei ole kiinni ollut.

Lakimuutos olisi pikemminkin kuvailemassasi tilanteessa helpottanut kaverisi hyväksikäyttöä. Alhaisen irtisanomiskynnyksen kautta ne huonot yrittäjät voivat pelotella irtisanomisella työntekijän polttamaan itsensä loppuun. Eihän se työnantajaa haittaa kun voi ottaa toisen tilalle ja veronmaksajat sitten kuittaavat sen loppuunpolttamisen valtaisan laskun. Toki yrittäjissä on paljon niitä erinomaisia työnantajia, mutta ei niitä lakeja heidän takia laaditakaan, vaan niiden jotka eivät ole asiallisia.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio Vastaus kommenttiin #5

Niin nythän esim rakennusalan yrityksissä on normaaleinta jotta käytetään vain vuokratyöläisiä . Ankaran irtisanomis lain takia Vuokrayritysten omistajista on tullut upporikkaita miljonäärejä orjakaupal . Barona , Selekta , jnejne . Jos saikutat seuraaval työmaan jos edes saat semmosta palkka laskee .

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Se mitä olen aina ihmetellyt on, että miksi yrittäjät antavat Suomen Yrittäjien olla niin tavattoman hyödytön organisaatio itselleen? Miksi se suuri pienyrittäjien massa antaa rahansa organisaatiolle, joka toistuvasti toimii heidän intresiensä vastaisesti? SY on vähän kuin ay-liike, joka antaisi SY:n ja EK:n sanella suoraan tai hallituksen kautta neuvottelutulokset. Työntekijöillä ei niin hyödyttömiä etunsa ajajia ole, mutta yrittäjillä on. Luulisi yrittäjillä olevan paremmin oma etu ajettuna. Ovatko yrittäjät nin kiireisiä, etteivät missään kohtaa oikeasti ehdi pohtimaan mikä heidän todellinen intressi on?

Pekka Iiskonmaki

SDP:n M. Koivisto tuhosi 66.000 yrittäjää kerralla.

Se oli vaalitemppu vailla vertaa ja julistettiin salaiseksi 100 -vuodeksi, että muut eivät sitä keksi.

Minun kolmen miljoonan yritys meni 400 -tuhannelle ja minua vituttaa edelleen.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Iiskonmäki, olen pahoillani. En tiennyt mistä Suomi- ja Koivisto-inhosi kumpuaa. Koiviston "vahvan markan" politiikan uhreiksi päätyi monia suomalaisia.

En tiedä lohduttaako sinua, mutta minun mielestäni koko presidentti-instituutio laitettiin uusiksi nimenomaan Koiviston omavaltaisen, parlamentarismia kunnioittamattoman toiminnan takia. Koiviston kauden jälkeen enää ei uskallettu antaa talouspoliittista valtaa osaamattoman, parlamentaarisen vastuun ulkopuolella toimivan mielivallan käsiin.

Käyttäjän katjapaavilainen kuva
Katja Paavilainen

Onko mikään taho huomauttanut, että toteutuessaan laki vain siirtäisi työllistämisen "esteen" sinne 10 työntekijän kohtaan?

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Ei, kun se ei ole se todellinen este. Se ensimmäisen ulkopuolisen palkkaaminen voi olla tiukka paikka, mutta sen jälkeen se on koko ajan helpompaa. Suurimmaksi osaksi kaikki perustelut tälle laille ovat olleet puhdasta soopaa, sillä kunnon perusteluja ei le tarjolla. Mutta se on ihan normaali toimintatapa nykyhallitukselle. Enemmän minä olisin huolissani siitä miten huonoja johtajia meillä yrityksissä on, jos ne oikeasti tällaista katsvat tarvitsevansa.

Käyttäjän katjapaavilainen kuva
Katja Paavilainen

Aivan, soopaa on. Mutta jos hallituksella on joku perustelu asettaa yrityksen koko ihan mihin tahansa kohtaan, niin eikö sillä tulisi myös olla usko, että tiukka paikka on juuri siinä kohtaa?

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #16

Erittäin hyvä pointti. Se läpimeno vaatisi ne hyvät perustelut miksi juuri se luku on niin tärkeä, että työntekijät voisi asettaa epätasa-arvoiseen asemaan. Tosin ovat kyllä ihan itse juuri tuon luvun tärkeyden jo vesittäneet muuttamalla lennosta sitä rajaa.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Laskeskelin jotta mulla ainakin 10% nousee palkka kun tuo irtisanomisen helpottamis laki tulee voimaan :)

Aasikin tajuaa jotta mun ei tarvi enään vuokrafirmoi elättää jatkossa :)

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Uskossa on hyvä elää. Ja osalla niistä vuokratyöntekijöistä on sitä turvaa vuokrafirmassakin, jos ovat haluttuja osaajia.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

"Täytyy olla aivan täydellisen pihalla maailman toiminnasta, jos ei ymmärrä miksi se on täysin mahdotonta AY-liikkeelle."

Ei se ole mahdotonta ay-liikkeelle eikä varsinkaan meille palkansaajille.

Hallitus on ollut taitava irtisanomislain edistämisessä. Olet oikeassa. Kyllä meidän palkansaajienkin on helppo ymmärtää, ettei pienyrityksissä ole suojatyöpaikkoja. Siksi demarien liike ottaa käsikassaransa avuksi politiikkansa veturiksi on viemässä allikkoon. Onhan kiistakapula ajautumassa ay-liikkeelle säälittävään ratkaisuun, parlamentarismin selkävoittoon.

Vaalivoitto saattaa olla demareiden hyppysissä ja skumpanmaku maistua jo kielellä. Voiton raikkautta karventanee tosiasia, että käsikassaran terä tylsyi porvarihallituksen käsissä tuntuvasti. Porvarihallitus on jo paljon pelottavampi, kun ulkoparlamentaristinen käsikassara ei ole enää hallituksen kanssa samalla tasolla neuvottelupöydässä.

Itse neuvoisin, jos suinkin voisin, teitä ay-aktiiveja niin SDP:ssä kuin ammattiliitoissa työskentelemään muutoksen mukana. Muutos menee jo eteenpäin. Paikallinen sopiminen murentaa ammattiliittojen määräysvaltaa. Valta valuu ammattiliitoilta niiden jäsenistön, meidän palkansaajien käsiin. Paasitornin näkövinkkelistä maailma muuttuu ennakoimattomammaksi. Suomen talouden kannalta muutos on päinvastainen: lamaa voidaan jatkossa lievittää helpommin. Kikyt onnistuvat jatkossa ilman nyt nähdyn kaltaista luomisen tuskaa. Ammattiyhdistysliike siirtyy kolmikantapöydästä lobbarin rooliin. Se on suuri askel kohdi demokraattisempaa yhteiskuntaa.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Parlamentarismi on ottanut selkähäviön jo kauan sitten tämän hallituksena kanssa. Ryhdyttyään heti startissa noiden tässä jutussa mainittujen ulkoparlamentaaristen voimien juksupojiksi ja tytöiksi valtion edun huolehtimisen sijaan ja tehtyään hallituspuolueiden parlamenttaarikoista niiden kumileimasimia, parlamentarismimme tuli nöyryytetyksi ja kukistetuksi heti startissa. Lähinnä tässä on ollut perustuslakivaliokunnan käsissä puolustaa demokratiaa.

Ja olen edelleen sama amieltä kuin ennenkin, tämä on niin suuri periaatteellinen kysymys, että konflikti oli takuuvarma. Siitä konfliktista on ihan turha itkeä ja tarjolla onkin noita krokotiilinkyyneleitä konfliktia omiin tarpeisiinsa tarvinneiden toimesta.

Ja vaalivoitto ei ole koskaan varma. Jos ihmiset haksahtavat vaikka tällaisiin persupoliittisiin kusetuksiin, voi hallituspuolueilla olla vielä toivoa. Monet yrittäjät jaksavat antaa tukensa näille puolueille, joiden toiminnasta ei ole mitään hyötyä yrittäjille itselleen tai yrittäjien toimintaympäristönä toimivalle yhteiskunnalle. se on todella surullista meidän kaikkien kannalta. Eniten tässä mietityttää miten paljon vaurioita mahdollisen vaalivoiton jälkeen tulee korjattaviksi. Ei siinä shampanjan litkimiselle aikaa jää kun on katastrofin jäljet siivottavana.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Startissa hallitus tosiaan teki virheen ja jäi ammattiyhdistyksen panttivangiksi moneksi vuodeksi. Kiky saatiin lopulta aikaiseksi ilman 5 prosentin tuottavuusloikkaa. Siksikin ammattiyhdistyksen valtaa on vähennettävä.

Itse uskon, ettei Suomi lähde teidän hommiinne mukaan. Omassa työyhteisössäni ei ole lakkovalmiutta. Itse olen ajatellut alkaa rikkuriksi monen muun työkaverini kanssa. Yritämme saada enemmistön mukaan. Katsotaan, kuinka homma etenee.

Konflikti voi siis hyvinkin tapahtua ammattiliittojen sisällä. Ehkemme me palkansaajat toimikaan tällä kertaa niinkuin te liittovaltuustoissanne mietitte.

Tämä hallitus on kammennut pään pinnalle sieltä kakkasammiosta, johon se demareiden jäljiltä viime hallituksessa jäi. Nyt demareilla on mahdollisuus jatkaa nousukautta, jos ette ala uudelleen etsimään jakovaroja. Parempi teidän on tissutella skumppalasien kanssa muutaman vuoden, jos vaihtoehtona on se teille tuttu "jälkien siivoaminen". Suomen talous ei vielä kestä sellaista.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #15

Mielenkiintoinen näkökulma, en tosin tajua millä logiikalla tuollaisen saa aikaiseksi. Palkkapolitiikassa on kolme osapuolta. Työnantajat ajavat omaa etuaan, työntekijät omaansa ja hallitus valtion. Se, että hallitus otti tehtäväkseen ajaa työnantajien (ja niistäkin vain se vientiyritysten pieni osa) toi mukanaan automaattisesti sen intressikonfliktin, joka työntekijöiden ja työnantajien välillä on. Jos siitä valittaa, on kyllä harvinaisen pihalla maailman toiminnasta - kuten jo tuolla aiemmin totesin. Hallitus ihan itse otti roolin ja nyt valittaa sen luonnollisista seurauksista. No onneksi seuraavassa hallituksessa on sitten ihmisiä, jotka ymmärtävät hallituksen roolin maan, eikä yhden eturyhmän etujen ajajana.

Ja tämä ei ole meidän hommia, vaan palkansaajien. Jos sinä palkansaajana et ymmärrä ajaa omaa etuasi, niin onneksi ay-liike hoitaa sen puolestasi siinä samalla kun hoitaa muidenkin. Sinulla on vapaus toimia juuri niin tyhmästi kuin haluat. Mutta muut sitten saavat vapaasti ajaa omaa etuaan jatkossakin. Sitä varten sitten olemme me Demarit, että pidämme tämän maan myös työntekijöille vapaana maana, eikä työnantajien juoksupoikien komentotaloutena. Itse taas en hetkeäkään pelkää tuota skenaariotasi. Jos osalle työntekijöistä yhteiskunnalliset roolit ovatkin menneet sekaisin, niin kyllä se fiksu enemmistö on viimeistään tämän hallituksen toiminnan kautta ymmärtäneet miksi ay-liike on sivistyneen yhteiskunnan peruspilareita.

Tuosta pään pinnalla pitämisestä paskasammiossa voi sitten olla montaa mieltä. Jos se olisi ollut fiksu hallitus, se ei sinne EK:n ja SY:n paskasammioon olisi pää edellä hypännyt. Ja siitä on turha valittaa kun muut eivät ole valmiita hyppäämään paskakaivoon niiden typerysten perässä. Mutta siihen toki olemme tottuneet, että sotkut joudumme siivoamaan. Meillä on olevinaan nousukausi, mutta valtio ottaa velkaa jakaakseen sitä vaalirahoittajilleen ja kavereilleen. Ja aivan kuten aiemminkin, se talouden tervehdyttäminen jää sitten demareiden hoidettavaksi.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #15

Onko joku joskus kuullut demariyrittäjästä…

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #19

Etkö sinä ole? Jos et, niin kannattaisi varmaan havainnoida sitä maaima hieman tarkemmin. Demarithan on nimenomaan pienyrittäjien perustama puolue. Oletko sinä koskaan kuullut, että Kokoomus tai Keskusta olisi tehnyt jotain ieyrittäjien eteen - siis oikeasti eikä pelkkää suunsoitta?

Toimituksen poiminnat