Irtisanomislaki on vaalitemppu

Hallitus kusettaa pienyrittäjiä oikein kunnolla. Koko lakihanke on varta vasten kehitetty vaalitemppu, jonka taustalla on Hallituksen, EK:n ja SY:n yhteinen intressi teeskennellä yrittäjämyönteisyyttä. Kaikilla näillä on sama ongelma siinä, että ovat olleet sille kotimarkkinoilla operoivalle pienyrittäjälle erittäin vihamielistä toiminnassaan. Ratkaisuksi on valittu takuuvarma konflikti ay-liikkeen kanssa, koska sen kautta voi teeskennellä olevansa pienen yrittäjän puolella sitä kuitenkaan olematta. Ja teeskentelyllä saatu ääni on ihan yhtä arvokas kuin rehdillä edunajamisellakin saatu.

 

Ongelman juurisyy on EK:n ja SY:n linjavalinta edistää suurien vientiyhtiöiden etuja aina ja kaikkialla. Ne metodit, joilla suurten yhtiöiden johtajat saavat mahdollisimman helposti omat bonuksensa kuitattua, ovat kuitenkin lähes järjestäen vahingollisia sille pienyrittäjien kotimarkkinoista elävälle enemmistölle. Hallituksen rooli kuviossa on ollut lähinnä vaalirahojensa ja suojatyöpaikkojensa vastineeksi tehdä työtä käskettyä ja unohtaa roolinsa valtion etujen ajajana. Syy intressien erilaisuudelle kumpuaa siitä, että ne joilta rahaa viedään, ovat suurimmalle osalle yrittäjistä asiakkaita. Kun ostovoima hiipuu, ei rahaa enää riitä kampaajille, ravintoloitsijoille, ruokakauppiaille jne. yhtä paljon kuin aiemmin. Toki osakkeiden tuotto paranee, mutta osakkeet eivät osta K-kauppiaalta ruokaa tai kampaajalta hiustenleikkuuta. Bisnes kärsii ja yrittäjiä ärsyttää. Siihen nähden kuinka tunnettu ja itsestään selvä tämä intressiristiriita on, siitä puhutaan hämmästyttävän vähän. Ehkä siksi, että kukaan tästä kolmikosta ei asiasta missään nimessä halua puhua.

 

Mutta onneksi SY keksi jo vuosia sitten ottaa toimintamalliksi persulaisen pölhöpopulismin. Tärkeintä on syyllinen, ei todellisuus. Niinpä kikyssä palkanalennuksen saaneen duunarin jättäessä palveluiden ostamisen vähemmälle, SY tietää palveluja myyvän yrittäjän ahdinkoon syylliseksi AY-liikkeen, joka ei ole suostunut vielä suurempaan palkanalennukseen. Ja se on yrittäjille riittänyt, mikä on ihan inhimillistä, vaikkakin typerää. On aina helpompi syyttää jotakuta muuta kuin itseään jos ei oma bisneksen pyöritys pärjää kilpailijalle. SY on pedannut toimintamallin ja nyt se otetaan yhteistuummin käyttöön koko kolmikossa.

 

Siihen nähden hallituksen veto on loistava. Uhataan laittaa irtisanomisen suhteen ihmiset eriarvoiseen asemaan pienyrityksissä. Täytyy olla aivan täydellisen pihalla maailman toiminnasta, jos ei ymmärrä miksi se on täysin mahdotonta AY-liikkeelle. Mutta aina voi toki teeskennellä sen tulevan yllätyksenä. En tiedä kumpi näistä on Lindströmin lähtökohta, mutta muut toimijat ovat aivan taatusti tietoisia konfliktin väistämättömyydestä. Eikä ole edes väliä menisikö laki perustuslakivaliokunnalta läpi, koska koko idea on luoda konflikti ja näytellä pienten yritysten etujen ajamista, marttyyriä ja uhriutua. Että kyllä me teitä pienyrittäjiä puolustaisimme, mutta ilkeä ay-liike estää. Samalla voi myydä pienfirmoille ajatusta, että laittamalla ne kilpailussa parhaista työntekijöistä huonompaan asemaan suhteessa suurempiin yrityksiin, ollaankin muka auttamassa niitä pieniä. Eli kyseessä on konfliktiristiriidasta huolimatta wi-win tilane. Autetaan vain suuryhtiöitä kuten aina muutenkin, mutta teeskennellään auttavamme pienyrittäjiä. Näin saadaan suurilta yrityksiltä vaalirahat ja pieniltä yrittäjiltä äänet tulevissa vaaleissa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu