juhanaturpeinen

Meemitason moraalifilosofi

Vihreiden Pennasen ja Aallon touhu on surkuhupaisaa meemitason moraalifilosofiaa. Tällä tarkoitan yksinkertaistettua ja todellisuudesta irtaantunutta moralisointia typistetään yksinkertaiseen meemilauseeseen mahtuvaksi kannanotoksi. Se mikä Ainon valinnasta puuttui, on kaikki alustavastikaan syvällisempi ajattelu ja eri näkökulmien pohdiskelu.  Siis kaikki se mitä asiallisesti hoidettu politiikka vaatisi. Asiallisesti tehdyssä ajattelussa on tosin se paha vika, että siinä voi tuhraantua sen verran aikaa itse ajatteluun, että se lonkalta ammuttu poliittisten irtopisteiden kalastelu jää väliin. Parempi siis ampua ensin varjoaan nopeammin ja sitten yrittää keksiä auttava selitys jälkikäteen.

 

No Aino päätti toimia, joko spontaanisti tai Ruotsin esimerkkiä seuraten. Hän ei toki tiennyt tapauksen taustoista yhtään mitään, joten päätös ei voinut lähtökohtaisesti tosiaan sisältää syvempää pohdiskelua kuin se sopivasti meemikuvaan mahtuva slogan ”Stop Deportations!”. Selitys jälkikäteen on, että karkoitettava olisi voinut olla vaaralliselle alueelle palautettava avuntarvitsija. Ja koska hän saattoi olla sellainen niin tietysti hän sellainen oli, eikä esimerkiksi Saksaan palautettava sarjaraiskaaja. Sellainen se ei voinut olla, sillä se ei typistettyyn meemimoralismiin enää sopisikaan.

 

Jos Aino olisi pysähtynyt joskus pohtimaan, että mitä seuraamuksia hänen kaikki karkotukset kategorisesti kieltävä moraalivalintansa aiheuttaa, voisi hän joutua pohtimaan sellaisia haastavampia asioita, kuten mitä niille ihmisille sitten tehdään, jotka eivät olekaan niitä ihquja turvaa oikeasti tarvitsevia yksilöitä. Eli esimerkiksi että päästetäänkö se sarjaraiskaaja vapaaksi populaation pariin vai laitetaanko lukkojen taakse odottamaan suostumusta vapaaehtoiseen paluuseen? Ensimmäisessä tapauksessa vaarallinen yksilö pääsee aina vapaasti terrorisimaan kanssaihmisiään, eikä hänestä päästä eroon vaikka siihen olisi laillinen mahdollisuus ja jälkimmäisessä tapauksessa hänet laitetaan käytännössä ilman tuomiota toistaiseksi vankeuteen odottamaan vapaaehtoista palautusta. Vaikeita asioita, sellaisia joita ei voi mahduttaa yksinkertaiseen meemisloganiin ja liittää vaalikuvaan. Ja pahoin pelkään, että meemitason ajattelua syvällisempiin haasteisiin emme enää nykyvihreiltä voi vastauksia odotella. Oli kysymys sitten maahanmuutosta tai ympäristöpolitiikasta, niin reaalitodellisuuden harmaalle alueelle he eivät ole pitkään aikaan juurikaan kyenneet pohdinnoissaan pääsemään.

 

Toinen perustavaa laatua oleva ongelma on sitten se, mitä vaikutuksia tämänkaltaisella politiikanteolla on yleensä. Jos Aino saa haluamansa ja karkotukset lopetetaan kategorisesti, ei hän taatusti ota mitään vastuuta seurauksista. Hän kerää tarjolla olleet hyvä-ihminen irtopisteet ja menee omahyväisyydessään paistatellen omille teilleen oman elämänsä Rosa Parksina, ja jättää sotkut muiden siivottaviksi. Ja jos sotkun siivoamisesta tulee sotkuista, Ainolla ja Vihreillä on varmasti taas tarjota seuraava yksinkertainen vaalikuvaan mahtuva meemimoraaliohje,  jolla kepparoida kohti seuraavia kirkasotsaisia irtopisteitä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Onpa Vihreiden puheenjohtajakin muuttanut mieltään lain noudattamisen suhteen.

http://toukoalto.puheenvuoro.uusisuomi.fi/144350-l...

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Niinhän se aina menee, että se oma ideologia on niin täydellinen, että sen vuoksi voi vetää kaikki mutkat suoriksi ja tehdä mitä lystää. Ihan sama oli sitten persu tai vhreä. Älylliselle ajattelulle ei siinä touhussa tilaa jää, kun ääripäät melskaavat.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Täytyy sanoa, että onhan se toisaalta kovin lutuista, että ihminen haluaa niin kovin olla ihmisoikeuksien suuri puolustaja. Ongelma näissä on se, että kun kyseessä ei ole enää teini, vaan aikuinen, koulutettu ja päätöksenteossa mukana oleva ihminen, toivoisi reaalimaailman jo sen verran vaikuttavan ajatteluun, että ei aivan kaikkia mutkia vetäisi suoriksi ennen taisteluun ryntäämistä. Toukon surkeista selittelyistä lisäksi seuraa se, että on kovin vaikea uskoa niiden muidenkaan Vihreiden vielä aikuistuneen ja laaja-alaistaneen poliittisia pohdintojaan ennen toimintaa.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Mielenkiinnolla odotan tietoa siitä, miksi tämä ihminen on palautettu poliisisaattueessa. Sillä voi olla mielenkiintoisia vaikutuksia keskustelun jatkoon.

Jos kyseessä oli turvapaikanhakija, niin jeesustelu on helppoa ja aina voi vedota aktivistin selvännäkijänkykyihin palautuksen taustoista.

Jos taas kyseessä olikin paatunut kriminaali, niin keskustelun keskiössä on varmasti loputon jossittelu siitä kuinka palautettava olisi voinut olla sitä tai tätä ja siten ajatusta nopeammin ammuttu kansalaistottelemattomuus oli mallikasta joka tapauksessa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Mielenkiintoista olisi toki tietää, mutta taustalla ei varsinaisesti ole mitään väliä, arvioitaessa Pennasen ja Aallon toimintaa. Silloin on merkityksellistä vain mitä he tiesivät. Voimme kohtuudella olettaa ettei kumpikaan tiennyt kyseisestä poliisin saattamasta matkustajasta mitään. Viranomaisten päätösten muuttamisen vaatiminen pelkästään sen perusteella, että lentokoneessa on ollut poliisin saattama matkustaja, osoittaa täydellistä reaalimaailman ymmärtämättömyyttä. Ei tuollaisille henkilöille voi antaa vastuuta yhteisistä asioista.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Ei rationaalisessa asian käsittelyssä siirrettävän taustalla olisikaan väliä. Tässä pölhöpopulistisessa moraalipaniikissa sillä sitten voisi ollakin merkitystä. Lähinnä kiinnostaa se, vaikuttaisiko tapauksen osoittautuminen vaikapa paatuneeksi murhaajaksi keskusteluun, joka nyt lähtee jonkinlaisesta pyhimysolettamasta. Toki todennäköisesti pragmattisista syistä tilanne on nykyinen, eli pyhimysolettaman kautta on helpompi kerätä niitä haluttuja poliittisia hyvä-ihminen pisteitä.

Olen täysin samaa mieltä, ettei Aino kyllä nyt toiminut kuten ihminen jolle antaisin vastuuta yhteisistä asioista.

Risto Koivula

Entäs jos tästä oltiin just TEKEMÄSSÄ MEEMIÄ kenen hyvänsä viisumittoman ulkomaalaisen poistamiseksi maasta koska tahansa juuri näin, ja jos ajatellaan, ettei lainsäädäntösihteeri koskaan tule sellaista "omana meeminään hyväksymään", niin eikö olut tatisesti ja journalistisesti varsin onnistunutta reagoida juuri nyt?

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

No se, että Vihreä on meemitason ajattelija ei poista sitä mahdollisuutta etteikö rajakki aivan varmasti olisi meemitason ajattelija. Lähinnä toiveeni olisi, että ihmiset kykenisivät ajattelemaan asioit useammasta näkökulmasta ja miettisivät mitä tekevät. Siis ylipäätään pyrkisivät mustavalkoisista yksinkertaistuksista hieman korkeamman tason ajattelua vaativaan politiikantekoon.

Risto Koivula

Joo mutta tuota "meeminluontia" millin istäkin se on Suomessa ollut parikymmentä vuotta... aivan erityisesti tilanne paheni Halosen aikana...

Toimituksen poiminnat