juhanaturpeinen

Sale ja torkkupeiton kutsu

Sauli Niinistö on gallupjohdossa, sillä kansa kaipaa torkkupeittoa. Jotain jonka alle kaivautua lämpimään piiloon kylmää ja karua todellisuutta. Vielä Presidenttiyden alkutaipalella kuulimme horinaa kansakunnan unilukkariudesta, mutta loppuvuodet hän onkin toiminut kansakunnan torkkupeittona. Ehkä Presidentti on vain vanha ja väsynyt, tai sitten tehty politiikka on niin Saulin näköistä, ettei unilukkariudelle ole löytynyt tarvetta. Arvojohtajan ei ole tarvinnut tuoda esiin vaihtoehtoisia arvoja, kun politiikan vallassa olevat arvot ovat Presidentin maun mukaiset.

Kannattajakunnassa torkkupeiton kaipuu taas kummunnee päinvastaisesta ongelmasta. Hallituksen politiikan kiire, hosuminen ja sekoilu johtavat kaipuuseen harkitsevasta ja asiat hieman tarkemmin punnitsevasta politiikasta. Siinä Saulin tyyli olla tekemättä oikeastaan mitään, näyttää hyvältä. Ja kun ei tee muuta kuin edustaa tärkeän näköisenä, niin ei oikein voi tehdä virheitäkään. Mitään tekemättömyys ei toki yleisesti ottaen ole oikeasti mikään vaihtoehto. Paitsi jos vertaa hallitukseen, jossa kaikki tekeminen näyttäisi johtavan nykyistä korjattavaa tilannetta heikompaan lopputulokseen. Täytyy vain toivoa, että tämä ei johda tulevaisuudessa siihen, että tumput suorana seisomisesta tulee nykyhallituksen touhujen jälkeen toivottava asiantila.

Sama näkyy myös Pekka Haaviston kannatuksessa. Uuden Suomen taannoisessa tutkimuksessa kansa olisi ollut ennen kaikkea lisäämässä sellaisten poliitikkojen valtaa, jotka ovat pääasissa seisoneet tumput suorana politiikan kentällä. Kärjessä olivat Niinistö ja Haavisto, edustamassa pönöttävää mitääntekemättömyyttä ja kolmantena Li Andersson edustamassa populistista ja räksyttävää mitääntekemättömyyttä. Kaikilla yhteistä se, että eivät aktiivisesti osallistu siihen todelliseen kansan elämään vaikuttavan politiikan tekemiseen. Nähdäkseni se on myös ongelma. Valtaa ei pitäisi antaa ihmisille, joilla ei ole aikomusta osallistua sen käytännön toteutukseen tai keskustele siitä. Nythän meillä on Presidentti, joka kyllä kulisseissa käyttää valtaa ja hallitus Presidentin toiveiden mukaista politiikkaa tekee, mutta Presidentti ei osallistu hänen ajamastaan politiikasta käytävään arvokeskusteluun. Siitä ei politiikan kentällä voi demokratiassa syntyä mitään hyvää.

Presidentinvaalikamppailussa tämä torkkupeiton kaipuu johtaa ongelmiin. Istuva Presidentti ei arvokeskustelua halua, sillä ei ole tähänkään asti halunnut puolustaa arvojensa mukaista politiikkaa. Samalla Niinistön näköisen politiikan tekeminen on johtanut kaipuuseen mitääntekemättömyydestä. Näin asetelmaksi muodostuu se, että muut ehdokkaat pyrkivät käymään sitä tärkeää arvokeskustelua ja istuva Presidentti kerää lähtökohtaisesti väärästä väistelystään positiivista pääomaa, negatiivisen sijaan. Normaalioloissa Niinistön väistelyn pitäisi johtaa vaalitappioon, mutta sekoilevan hallituksen ansiosta siitä onkin tullut meriitti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Kansa ei sitten ilmeisesti kaipaa demaripresidenttiä - Siperia opettaa(?).

Haataisen kansansuosio on heikko - jännäksi käy alittaako se Böö Lipposen tuloksen.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Ei ilmeisesti kaipaa. Terveesä poliittisessa kisassa arvokeskustelu olisi keskiössä. Sellaisessa erinomaiset arvot omaava Demariehdokas pärjäisi, mutta tällä kertaa kansa kaipaa Tumput suorana seisovaa ehdokasta kuten Niinistö ja Haavisto.

Pöö Lipposen kompastuskiveksi taas tuli vastuullinen talouspolitiikka. Siinä on meidän viimeinen Pääministei, jolle maan talous ei ollut vain tyhjää uhoa, vaan oikeasti hoidettu asia. Koska kansa häntä sen vuoksi niin syvästi vihaa, niin voittava poliittinen valinta onkin senjälkeen ollut se talousvastuuttomuuden tie, jota erityisesti Kokoomus Sauli niinistö etunenässä on ajanut. Ja kun kansa kerta toisensa jälkeen Kokoomuksen Kreikan tien uurnilla on palkinnut, niin sitä meille sitten on myös realipolitiikassa tarjoiltu.

Ei, kansa ei halua vastuullisia poliitikkoja, siksi Demarit eivät ole viimevaaleissa pärjänneet.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Totta. Lipponen on viimeinen pääministeri joka on onnistunut.
Hän oli patamusta porvari ja Niinistön paras kaveri :)
Presidentiksi hänestä ei ole.

Demarit ovat kyllä tulevisa ek-vaaleissa voittajapuolue - työnnätte vaan kaikki rollaattorit äänestysluukulle.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #5

Patamustalla porvariudella, joka on piiloteltu demari arvojen teeskentelyllä - eli Kokoomuslainen versio puolueesta - on ollut tasaisesti suosittu vaaleissa. Sen sijaan se aito demariarvojen toteutus ilman patamustaa porvarismia ei ole pärjännyt - eikä varsinkaan samoissa piireissä. Siis selvästi erilaiset linjat, jonka johdosta myös palaute ja kannatus ovat toisenlaiset.

Tiukka talouslinja vain kuvitellaan Kokoomuslaiseksi ominaisuudeksi - koska ne niin paljon asiasta mekkalaa pitävät, toki ilman käytännön toteutusta - ja siksi kuvitellaan Demareiden politiikalle ja Kokoomuksen politiikalle samanlaisuutta. Todellisuudessa SDP ei edusta kaikkea kivaa lupailevaa vasemmistolaista talouspopulismia, eikä toisaalta kaikkea kivaa ilman veroja lupailevaa oikeistolaista talouspopulismia, vaan sitä omaa keskitien realistista linjaa jossa kaikkea ei luvata eikä lupailla heikoimpia potkimalla talouden paranevan. Siis sitä epäsuosittua todellisuuteen perustuvaa linjaa.

Sitä realismin linjaa ei taas Presidenttimme ole edustanut, sillä hänen johdollaan Kokoomus on alunperinkin Kreikan tien ja talouspoliittisen pölhöpopulismin valinnut - siis sen Lipposen linjasta täysin eroavan linjan. Samasta syystä Lipposesta olisi tullut hyvä presidentti ja Niinistöstä tuli pönöttävä kansakunnan torkkupeitto.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #6

Niin, sdp on jakautunut puolue. Toisaalla porvaristo kuten Lipposet Junger(!), Vartianen(!) ym.
Toisaalla puolueen toistaiseksi koossa pitävät eläköityneet duunarit jotka ovat maksumiehinä edellämainituille.

Tiukka talouslinja ei ole demarien juttu koska kateus ei ole mikään tae talousosaamisesta. Ökydemarien rahat tulevat pääsääntöisesti yhteiskunnalta tai toisten taskuista - ei talousosaamisesta.

Niinistö on ollut hyvä presidentti - jos muuta väität, et tunnusta demokratiaa(%).

Lipposesta taas ei olisi tullut hyvää presidenttiä, äänestäjät varmaan huomioivat hänen narsisminsa ja äänestivät hänet pihalle.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #7

No en minä puoluetta jakaantuneena pidä. Kuten muotia on, niin osa hurahtaa siihen Uusliberalismiin, kuten lähes kaikissa puolueissa. Sillä vaan ei saa tilaa meillä, joten pitää vaihtaa puoluetta kuten Vartiainen ja varmaan Jungnerkin. Eli siis edelleenkin ero Saulin Kokoomukseen on erittäin selvä.

Tiukka talouslinja on jurikin se Demareiden linja. Kuten tässä keskustelussakin jo toin esiin, Kokoomus ja Keskusta ovat käytännössä osoittaneet, että velala elämiseen perustuva linja on ollut niiden valinta siitä päivästä kun Lipponen väistyi Pääministerin tehtävästä. Demareista suurin osa saa rahansa ihan tavallisista töistä eikä oikeiston tapaan yhteiskunnan rahojen pumppaamisesta yritystukina yrityksille.

Ja Niinistö on ollut mitäänsanomaton Presidentti. Eihän se toki ole mokannutkaan, mutta siihen on riittänyt ettei tee mitään. Demokratiaa taas on se, että meilläkaikilla on oikeus olla omaa mieltämme Presidenttiehdokkaista. Ja suoraan sanottuna useampikin Niinistöä parempi ehdokassiellä on tarjolla. Tutustu siis sinäkin ihan kaikkiin ehdokkaisiin, ettei arvokas äänesi ihan niin heppoisesti mene jakoon pelkkien pönötystellisten saavutusten varassa toimivalle.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #8

Dematijargonia.
Demarit kyllä ovat vahvasti edustettuina eläkeläisissä ja yhteiskunnan kustantamissa työpaikoissa. Demarien keski-ikä on melkein eläkeiän tasossa. Keski-iän laskentatapa lienee sinulle tuttu.

Presidenttiehdokkaista voi, saa ja täytyy saada olla omaa mieltään mutta Niinistön liki 80% kannatus ei tue väittämääsi. Sauli on suosikki yli puoluerajojen - demarienkin. Haataisen prosentit osoittavat että hän ei ole edes vaihtoehto demareille(kaan).

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

"Täytyy vain toivoa, että tämä ei johda tulevaisuudessa siihen, että tumput suorana seisomisesta tulee nykyhallituksen touhujen jälkeen toivottava asiantila."

Eiköhän tuo tulevaisuuskuva ole juuri seuraavan hallituksen toimintatapa. Tuohan oli edeltävän hallituksemme viimeisen valtiovarainministerin, Antti Rinteen, lyhyen ministeriuran koko kuva.

Presidentinvaalissa kovasti tunnutaan vetoavan tuohon Paavo Lipposen surkeaan seitsemän prosentin kannatukseen. Tulevissa vaaleissa tuohon nykylukujen valossa maagiselta tuntuvaan seitsemään prosenttiin yltänevät vain Niinistö ja Haavisto.

Lipposen pääministerikausien tukipilareina toimivat kokoomuslaiset valtiovarainministerit, Viinanen ja Niinistö. Lipposen ykkösen alkuajan vaikeus kohdistui nimenomaan Iiro Viinasen henkilöön. Viinanen toimi takuumiehenä säästölinjan jatkumisesta seuraavallakin hallituskaudella. Niinistö jatkoi, mihin Viinanen jäi.

Olen toki Lipposen linjasta samaa mieltä kirjoittajan kanssa. Lipponen omaksui Suomen kannalta viisaan talouspoliittisen linjan. Pidin Lipposen EU-linjoista myös kovasti: EU:n kaikkiin ytimiin oli hyvä päästä.

Lipposen linjan romuttajaksi katson Jutta Urpilaisen, joka pelkäsi populistista Perussuomalaiset puoluetta niin, että sitoi Suomen hallituksen meidän uskottavuuttamme pahoin nakertaneeseen vakuusvaatimukseen.

Vastuullista demaripoliitikkoa ei pitkään aikaan ole riveistänne löytynyt. Kyllähän minä Urpilaisen ja Haataisenkin tietyistä puheenvuoroista ja ajatuksista olen löytänyt samanhenkisyyttä. Halosen ja Tuomiojan tunkkaisista kutsumuksista pyrkisin teinä jo eroon ja tuosta lausuntoautomaatti-Rinteestä. Josko sieltä muusta joukosta löytyisi johtajuutta jolla poliittinen kantanne selkiytyisi. Kantana ei voi olla vastustaa kaikkea, mitä hallitus ajaa. Ei sellainen ole uskottavaa.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

"Lipposen pääministerikausien tukipilareina toimivat kokoomuslaiset valtiovarainministerit, Viinanen ja Niinistö. Lipposen ykkösen alkuajan vaikeus kohdistui nimenomaan Iiro Viinasen henkilöön. Viinanen toimi takuumiehenä säästölinjan jatkumisesta seuraavallakin hallituskaudella. Niinistö jatkoi, mihin Viinanen jäi."

Näin minäkin silloin hetken kuvittelin. Historia on vain todistanut toisin. Ei ollut Niinistöstä tai kenestäkään Kepulaisesta tai Kokoomuslaisesta Lipposen vastuullisuuden jatkajaksi. Mopo lähti heti käsistä kun Demarit poistuivat hallituksesta ja tilalle tuli oikeistolaiset pääministerit. Ja niin kauan kuin meillä on Lipposen jälkeen ollut oikeistolainen pääministeri, on toiminta ollut ihan puhdasta Kreikan mallia. Jos Niinistössä olisi ollut puoliakaan siitä talousvastuullisuudesta, josta se Lipposen siivellä gloriaa sai, sen olisi pitänyt näkyä myöhempien hallitusten toimissa ja ennen kaikkea se olisi näkynyt Presidentin unilukkariudesssa. Mutta vastuuttomuus on nyt viimeiset 6 vuotta saanut Niinistön torkkupeitollisen siunauksen, joten mitään uskottavuutta Niinistön talousosaamisen takaa ei ole enää vuosiin löytynyt.

Ja mitä tulee Rinteeseen, niin sen vastuullisuudesta kertoo se mistä sen kohdalla nillitetään. Kun Rinne ja Demarit yleensäkään ei ole lähtenyt Kokoomuken Ja Keskustan tarjoamaan taikaseinätalousmallin taakse, niin siitä valitetaan. Ainoa mistä se ikuinen veroista valitus kertoo, on etteivät valittajat kannata vastuullista talouspolitiikkaa, vaan nykyistä vastuutonta velanottoa. Mutta se on toki suosittua, kuten sitä ajaneen puolueen Presidenttiyskin kertoo.

Toimituksen poiminnat