juhanaturpeinen

Lex Harkimo, pölhöpopulismia vai sumutusyritys?

Koko nimeltään ”Lex Harkimo ei osaa Googlata”  lähti liikkeelle kun Harkimo valitti ettei saa haluamaansa tietoa ja kärähti siitä ettei osannut Googlata julkista informaatiota netistä. Kun Metalliliiton pomo sen toi esiin, veti Hjallis kunnon Trumpismiherneet nenään ja päätti käydä liittojen kimppuun lakiehdotuksellaan. Herääkin kysymys, että tekeekö Hjallis kaiken tämän vain kiukutellakseen muille omasta kyvyttömyydestään ja vauhkosta populismistaan? Sitä ainakin tukee myös se, että seuraavassa vaiheessa se kiukuttelee nyt siitä, että me demarit emme tukeneet hänen hoopoa esitystään. Olisihan tämä toki vallan hupaisaa seurattavaa kun Hjalliksen niin kutsutut kaveritkin vielä lähtivät mukaan tähän lakialoitteen irvikuvaan, mutta ikävä kyllä aloite palvelee muitakin huonoja poliittisia tavoitteita.

 

Toinen tavoite on se, että Kokoomuksella on valtava hätä saada dumpattua syyllisyys pk-seudun asuntojen ylihinnoista jonkun muun syliin. Siellä varmasti ymmärretään, että heti kun siirrytään puhumaan tilanteen juurisyistä, katse kääntyy suurimman puolueen johdolla tehtyihin poliittisiin päätöksiin ja niiden vaikutukseen asuntojen tarjontaan. Aikaa pelataan luomalla sumuverho, jossa syyllinen tarjonnan vähyyteen olisikin se, että yhden vuokrataloyhtiön muutama osakas on ammattiliittoja. Kieltämättä ihan hyvä suunnitelma. Kokoomus on jo vuosia vetänyt omaa pölhöpopulismin linjaansa, jossa ay-liike on syyllinen kaikkiin ongelmiin, samalla tavalla kuin Persut syyttävät kaikesta maahanmuuttajia, joten perustukset operaatiolle oman kannattajakunnan keskuudessa on luotu jo aiemmin. Kolmas palveltu tavoite on toki heikentää ay-liikettä, joka ei ole tanssinut työnantajien pillin mukaan vaan ajanut jäsentensä etua. Sekin on kauhea vertailukohta Kokoomukselle, joka on äänestäjiensä sijaan ajanut kavereidensa firmojen etua.

 

Tragikoomista tilanteessa on se, että se viestii Kokoomuksen olevan kyvytön ymmärtämään kysynnän ja tarjonnan lakia. Siis vuokrien taso ei riippuisikaan asuntojen kysynnästä ja tarjonnasta, vaan yhden markkinatoimijan muutamasta osakkaasta. Ja ennen kaikkea bisnesosaajana mainostettu edustaja Harkimo ei ilmeisesti osaa kysynnän ja tarjonnan lakia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Harkimon vetämä farssi on erityisen ongelmallinen siksi, että se estää varsinaisen ongelman asianmukaista hoitamista. Jos asuntojen kalleuden juurisyistä ei suostuta keskustelemaan, ei ongelman ratkaiseminenkaan tule onnistumaan. Oletettavissa siis on, että ongelma tulee vain pahenemaan entisestään pk-seudun suurimman puolueen keskittyessä piilottelemaan sen syitä.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Blogisti jättää oleellisen kertomatta. Harkimon täysistunnon lähetekeskustelussa esittämä lakiesitys oli lakialoitte, jonka ajatus on, että samoin kuin yritysten, ammatti- ja työnantajayhdistysten tilinpäätösten tulisi olla kokonaan julkisia, jotta voitaisiin arvioida, täyttyvätkö niiden toiminnassa yleishyödyllisyyden periaatteet.

Ne jotka esittävät lakialoitteiden olevan sumutusta tai pölhöpopulismia eivät ole perillä parlamentarisesta järjestelmästä ja edustuksellisesta demokratiasta.

Tässä painotetaan pyrkimystä lakialoitteella, että tilinpäätösten tulisi olla kokonaan julkisia. Nyt verolain soveltamiskäytännön mukaan työmarkkinajärjestöillä ei ole velvoitteita avata sijoitus- tai tilitietojaan.

Aloitteen allekirjoitti 106 kansanedustajaa, mutta joukossa ei ole yhtäkään sosiaalidemokraattia. Se on fakta johon löytyy todennäköisesti syy demareiden ja vasemmiston sisältä. Oppositiopuolueet kilvan peräänkuuluttavat avoimuutta ja läpinäkyvyyttä kaikessa yritystoiminnassa. Nyt vasemmistolla ei ole tahtoa puolustaa läpinäkyvyyttä.

http://www.hs.fi/talous/art-2000005113244.html

Periaatteessa kysymys on lähinnä yleishyödyllisten yhdistysten, säätiöiden ja erilaisten kuppikuntien sijoitusten tuottojen verottomuudesta.

Lakiesityksella pyritään selvittämään yleishyödyllisten toimijoiden perusteltu oikeus saada verotonta tuottoa liiketoiminnastaan. Jos asuntojen vuokrauksesta saatava pääomatulo on yrityksille ja yksityisille vuokranantajille verotettavaa tuloa (vero 30 % ja 34 % yli 30 000€ tulosta), niin miksi sama tulo on esimerkiksi ay-taustaisille verovapaata.

Nykyisen verolain tulkinnan mukaan vuokraustoiminta on yleishyödyllistä ammattiliittojen osittain omistamille vuokrayhtiöille, niin kai se on yleishyödyllistä yrityksille ja yksityisille. Vuokraustoiminta on yleisesti tulkittuna puhdasta liiketoimintaa paitis juuri näille yleishyödyllisille yhdistyksille.

VVO:n vuoden 2016 tilikauden voitto julkaistiin viime viikolla. Tilikauden voitto kasvoi lähes 30 prosenttia 232 miljoonaan euroon. Hyvä tulos tarkoittaa, että omistajat saavat myös hyvät osingot, 50 miljoonaa euroa. Vuotta aiemmin VVO jakoi varsinaisena osinkona ensin 37 miljoonaa euroa ja vielä syksyllä lisäosinkona 67 miljoonaa euroa.

Ammattiliitot luetaan yleishyödyllisiin yhteisöihin eivätkä ne maksa yleensä osingoista veroja.

http://www.hs.fi/talous/art-2000005113244.html

Harkimon lakialoite siirtyy nyt luonnollisesti valiokunnan käsittelyyn ja sitten nähdään valiokunnan kanta siihen siirtyykö lakialoite eduskunnan käsittelyyn.

Eduskunnassa kansanedustajat päättävät onko esitys pölhöpopolismia vai sumutusta. Nyt 106 kansanedustajaa on jo tässä vaiheessa sitä mieltä, että se ei ole.

Toimituksen poiminnat