juhanaturpeinen

Uutinen, vai tarina joka sinulle halutaan kertoa?

Päivän suuri uutinen Helsingin Sanomissa oli ”Vuoden paras ilmastouutinen”, eli Greenpeacin kertoma tarina energiantuotannosta Kiinasta. Tarina jonka he haluavat kertoa on, että uusiutuvat marssivat voittoon ja hiili on pysäytetty. Kerrottu tarina tosin on normaaliin tapaan kovin epäinformatiivinen sen suhteen mitä Kiinassa todella tapahtuu ja heijastelee enemmänkin sitä, millaista politiikkaa GP tekee Suomessa ja Euroopassa yleensä.

 

Kiinassa sähkön kulutus on kasvanut valtavasti ja sitä myöden myös sähkön tuotanto on kasvanut valtavasti. Kiinalaiset ovat rakentaneet paljon kaikkea tuotantoa – niin hiilivoimaa, uusiutuvia, ydinvoimaa ja vesivoimaa. Näistä hiili ja uusiutuvat ovat pääasiassa se mistä meille viestitään, sillä informaation sijasta meille välitetään tarinaa taistelusta hiilivoiman ja uusiutuvien välillä ja uusiutuvien suuresta voitosta tässä taistelussa. Vesivoimasta kerrotaan lähinnä sen suurista paikallisista ympäristövaikutuksista ja ydinvoima vaietaan kuoliaaksi. Ydinvoima vaietaan kuoliaaksi, koska sitä vastustetaan ja sen valtava lisäys Kiinassa ei sovi siihen tarinaan kuolevasta tuotantomuodosta, jota meille Euroopassa halutaan kertoa.

 

Todellisuudessa Ydinvoima on merkittävässä roolissa Kiinan energiamurroksessa ja voimaloita nousee kuin sieniä sateella. Tahti ei jää jälkeen uusiutuvien rakentamisesta Kiinassa ja sähköntuotannon dekarbonisoinnissa sillä tulee olemaan merkittävä panos. Niin merkittävä, että ilman sitä päästöt olisivat valtavasti suuremmat ja dekarbonisointi ja ympäristöongelmien vähentäminen hidastuisi. Mutta täällä Euroopassa siitä ei haluta kertoa, sillä se sotkisi tarinan joka meille halutaan sähköntuotannosta kertoa.

 

Euroopassa GP keskittyi vuosikymmeniä demonisoimaan ydinvoimaa yhdessä monen muun ”ympäristönsuojeluliikkeen” ja Vihreiden puolueiden kanssa. Yhteistä näillä toimijoilla on ollut se, että luotto oman vision oikeellisuuteen oli niin suuri, että politiikkaa ei tehty faktapohjalta vaan mitä villeimpiä valheita tarjottiin ihmisille oman politiikan tueksi. Siten onkin naurettavaa, kun Vihreät närkästyvät Persujen räjähtävistä lepakoista. He ovat itse jakaneet paljon suurempia valheita jo vuosikymmeniä ja post-fact –politiikka onkin ollut arkipäivää energiapolitiikassa jo vuosikymmeniä. Myöhemminn tajuttiin hiilidioksidipäästöjen olevan ongelma, kuten myös pienhiukkastenkin ja viimeinenkin järki niin kutsutusta Vihreästä energiapolitiikasta lähti ajantasaiseen tieteelliseen tietämykseen verrattuna. Linjan muutoksen sijasta nämä toimijat kuitenkin valitsivat propagandan tien ja tämä HS:n uutinen on osa sitä.

 

Euroopassa meille myydään uusiutuvien voittokulkua ja Saksan mainiota Energiwendeä, sillä Saksa on toteuttanut tätä meille myytävää visiota. Ikävä kyllä Saksalaiset ovat epäonnistuneet melko täydellisesti hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä, vaikka tukiaisiin on poltettu jo muutama sata miljardia. Sen sijaan on korvattu post-Fukushima paniikissa ydinvoima uusiutuvilla ja samalla sotkettu markkinat. Kunnianhimoisiksi mainostettuja tavoitteita on ajettu alas ja Saksan tavoite vuodelle 2050 on dekarbonisoida sähköntuotanto tasolle, jolle Ranska pääsi jo ennen kuin hiilidioksidin ongelmaa oli edes keksitty. Ranska vain valitsi ydinvoiman hiilivoimaloiden sijasta. Mielenkiintoinen kohta HS:n uutisessa on valitus siitä, että hiilivoimalat eivät jousta uusiutuvien tuotannon mukaan Kiinassa (tosin siirtokapasiteetti ei riitä siellä siirtämään huipputuotantoa tuulisilta alueilta sinne missä kulutus on ja siten tuotantoa menee hukkaan). Saksassa hiilivoimaloilla hoidetaan säätövoima tuurivoimaloille ja siten uusiutuvat ovat lähinnä taanneet jatkuvan kysynnän hiilivoimalle (kun vesi ei hoidakaan sitä säätöä kaikesta hehkutuksesta huolimatta). Ydinvoimaloillahan tätä ongelmaa ei ole, sillä ne tuottavat sähköä tasaisesti 24/7. Mutta Energiewende tulee olemaan loistava uusiutuvien näyttö, sillä liian monta poliittista uraa on rakennettu sen valheen varaan. Niinpä meille tullaan jatkossakin faktojen sijaan tarjoamaan tarinoita, jotka tukevat pienen piirin omia historiallisia valheita ja tarinaa uusiutuvien voittokulusta. Ja poliittista linjaa, jossa Euroopassa pitää rakentaa 100% uusiutuva järjestelmä. Faktat sitten valitaan kirsikanpoiminnalla siten, että niillä saadaan ylläpidettyä valittua tarinaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Niin, Saksa kyllä tulee purkamaan tukiviidakkonsa, ilmeisesti EU:n painostuksesta. Saksahan ei ole seitsemään vuoteen pystynyt vähentämään hiilidioksidipäästöjään.

Tuet ehkä suhteutetaan hiilidioksidipäästöihin.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Ehkä tulee, ehkä ei. Tosiasioiden tunnustaminen on vaikeaa kun pitäisi myöntää tehneensä tolkuttoman suuria virheitä. Jos aikovat osallistua ilmastonmuutoksen vastustamiseen, niin politiikan suunta pitäisi muuttaa välittömästi.

Sehän tässä se ongelma on, että aika monelle toimijalle ilmastonmuutos on vain keppihevonen jolla ajetaan 80-lukulaisia visioita. Vihreä liike varsinkin on jämähtänyt aikaan ennen ilmastonmuutosta ja yrittää saada ilmastonmutoskeskustelua sopimaan vanhoihin visioihinsa sen sijasta että päivittäisivät visionsa nykytodellisuuteen. Ulkopuolelta se näyttää kuin yrittäisivät pakolla änkeä neliönmuotoista palikkaa pyöreään reikään sellaisessa pikkulasten pelissä.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Tässä vähän faktoja vuoelta 2014. Ikävä kyllä uudempia en löytänyt.
https://www.iea.org/statistics/statisticssearch/re...

Tuolta näkee vähän suuruusluokan ongelmille. Vaikka nii uusiutuvia kuin ydinvoimaakin rakennetaan valtavasti, niin hiilen syrjäyttäminen vaatii paljon enemmän. Yhtään ei auta että esimerkiksi Saksa ei hoida omaa osuuttaan.

Toimituksen poiminnat