juhanaturpeinen

Guggenheim on vain oire suuremmasta sairaudesta

Guggenheimin takana on tämän maan suurin vitsaus ja se on siitä vain oire. Sairaus on verovarojen päätön ja vastuuton käyttö yhdistettynä kyvyttömyyteen veronkannossa.

Guggenheimia on rahoittamassa samat poliittiset ja talouselämän vaikuttajat, jotka ovat olleet ajamassa veronalennuksia itselleen. Samat ihmiset eivät kuitenkaan ole olleet kykeneväisiä muuttamaan omaa toimintaansa yhteensopivaksi ajamansa talouspolitiikan kanssa. Niinpä he yhtäaikaisesti valittelevat kuinka talous on huono ja pitää karsia yhteiskunnan ja kunnan perustehtävistä ja toisaalta sitten ovat käsi ojossa vaatimassa itselleen tai kannattamilleen hankkeille rahaa yhteiskunnalta.

Guggenheimin yhteydessä se on erityisen absurdia ja surkuhupaisaa. Guggenheim on yksityisten filantrooppien rahalla pystytetty ja pyöritetty instituutio, jossa taidetta rakastavat rikkaat kaivavat kuvettaan kyseisen kulttuurimuodon edistämiseksi. Ja niin heidän on pitänytkin, sillä Yhdysvalloissa ei julkisen talouden tehtäväksi ole koettu hoitaa kyseisiä asioita. Samoin oli meilläkin ennen hyvinvointiyhteiskunnan luomista. Turun taidemuseo on yksityisten taideharrastajien kustantama ja Turun pääkirjasto on alun perin Rettigin maksama. Sen tyylisestä filantropiasta ei ole mitään jäljellä ja Guggenheimin yksityisten pikkuhilut eivät tilannetta muuta.

Miksi siis yksityinen raha ei hoida Guggenheimia, vaan se pitäisi maksattaa verorahoista? Syy on se, että sitä ajavat tahot ovat tottuneet aina menemään valtion tai kunnan kukkarolle. Se tapa ei ole muuttunut vaikka he samaan aikaan ovat sitä mieltä että sinne kukkaroon ei missään nimessä saisi kerätä rahaa veroina, varsinkaan heiltä itseltään ja samanaikaisesti ajavat sitä poliittisena agendana. Lopputuloksena on, ettei sillä ole väliä onko työttömällä rahaa lääkkeisiin tai saadaanko lapsemme kulutettua tulevaisuuden globaaleja haasteita edellyttävälle tasolle, mutta omalle turhalle lempiprojektille pitäisi irrota aina rahaa veronmaksajilta.

Laajemmassa valtiollisessa näkökulmassa tämä on todiste siitä, että oikeiston ajama talouspolitiikka ei voi toimia käytännössä. Käytännössä se toki näkyy siinä, että keskeisistä ja välttämättömistä yhteiskunnan tehtävistä leikataan, mutta talous ei parane vaan velanotto vain kasvaa. Teoriassa heidän talouspoliittiset linjauksensa voisivat ehkä jopa toimia, mutta käytännössä eivät. Ja syynä ovat he itse. Jos tätä talouspolitiikkaa ajavat ihmiset eivät itse kykene toimimaan yhteiskunnassa sen valitun linjan mukaisesti, niin valittu linja on lähtökohtaisesti tuhoon tuomittu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Laajemmassa valtiollisessa näkökulmassa tämä on todiste siitä, että oikeiston ajama talouspolitiikka ei voi toimia käytännössä."

Niin, kuuluuko oikeiston perinteisiin arvoihin julkisten menojen lisääminen? Esimerkkeinä kokoomuksen kannattamat Guggenheim ja lisää humanitaarista maahamuuttoa. Puheiden tasolla kai kokoomus vaatii julkisten menojen leikkausta mutta käytännössä toimii päinvastoin.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Humanitäärinen maahanmuutto voi hyvinkin parantaa valtion taloutta pitkällä aikavälillä. Mutta siitä on toki varsinkin Persujen hyvä lyödä rumpua hallituksessa samalla kun ajavat tätä täysin päätöntä talouspolitiikkaa hyvässä yhteistyössä muiden kanssa. Onpahan sitten jotain valittamista taas seuraavissa vaaleissa kun on itse niitä ongelmia hallituksessa pahentanut.

Oikeistolaisen talouspolitiikan pidemmän aikavälin ongelma onkin ollut jokseenkin totaalinen uskottavuuden puute. Siirryttäesä kohti heidän talospolitiikkaansa, mitään hyötyjä ei ole realisoitunut vaan lähinnä ongelmat pahentuneet. Suurin osa uusliberalisteistakin taitaa olla vasemmistoliittolaisia aina kun rahaa pitää käyttää ja oikeistolaisia vain silloin kun pitäisi ne kulut verotuksella rahoittaa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Juhana Turpeinen

Et taida seurata juurikaan politiikkaa ja valtioneuvoston kokoonpanoja.

Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana demarit ovat istuneet hallituksessa n. 6 000 päivää. Pääminsterinä Lipponen, valtiovarainministerinä Heinäluoma, Urpilainen tai Rinne. Noin 15 vuotta.

Oikeistolaista talouspolitiikkaa on toteuteettu vain 2 000 päivän verran. Noin 5 vuotta.

Johtopäätöksenä minä ainakin miettisin kuka tai mitä puolueet tätä Suomen talouspolitiikkaa ovat vieneet eteenpäin ja mitkä seuraukset ovat olleet.

Jos vielä tarkennetaan demareiden vaikuttavuutta niin Heinäluoma poisti varallisuusvero joka kompensoitiin palkanssajien veroja nostamalla. Urpilainen lupasi 200 000 työpaikka, hoiti Kreikan "takuutukset", alensi yhteisöveron 24 %:sta 20 %:iin. Antti Rinne ei kerinnyt muuta kuin toteamaan, että pahoissa vaikeuksissa ollaan ja pudotti demarit pois hallitusvastuusta.

Nyt oppositiossa luvataan, että kaikki leikkaukset ja supistukset perutaan, jos demarit pääsevät hallitukseen. No tähän kansa tietenkin uskoo ja kannatus nousee.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #3

Olen seurannut tarkkaan ja siitä nämä johtopäätöksenikin kumpuavat. SDP on tosiaan ollut hallituksissa mukana ja aina ollut se vasemmistolainen (tai näkökulmasta riippuen keskustalainen) vähemmistö. Oikeistolla on ollut enemmistö niin hallituksessa kuin eduskunnassakin pitkään ja se näkyy valtiontaloudessa selvästi.

SDP onistui hidastamaan oikeistolaisen uusliberalismin leviämistä ja nyt kun hidastetta ei ole niin voidaan nähdä kuinka mopo lähti välittömästi käsistä. Oleellisista ja yhteiskunnamme tulevaisuuden kannalta tärkeistä asioista kuten koulutuksesta leikatan rankasti ja samalla vaaditaan rahaa Guggenheimin kaltaisiin turhakkeisiin.

Syynä on se uusliberalismin perusongelma, että uusliberalistius esiintyy aina vain silloin kun pohditaan mille tasolle verot pitäisi asettaa. Samat ihmiset muuttuvat sitten aina oman elämänsä Vasemmistoliittolaisiksi kun pitää rahaa kuluttaa. Sitä riittää aina niihin itselle tärkeisiin kliffoihin turhuuksiin ja kavereille jaettuihin etuihin ja tukiin. Lopputoksena valtio ottaa entistä hurjemmin velkaa ja talouskin matelee taantumassa. Kaverikapitalismipohjainen korporatismi ei ole yhteensopiva uusliberalismin kanssa, joten niitä ei saisi yhdistää kuten Kokoomus ja Keskusta tekevät. Niiden yhdistäminen osoittaa vain tavattoman suurta fiskaalista kyvyttömyyttä. Mutta kun päästään kunnallisvaaliareenoille, niin nämä samat kyvyttömät oikeistolaiset sitten suu vaahdossa kyllä paasaavat vasemmistosta ja velasta. Ja aivan liian moni uskoo sen hölynpölyn.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #5

Juhana Turpeinen

Onko teitä viety ikäänkuin pässiä narusta ? Ei kelpaa selitykseksi, sentään 15 vuotta päättämässä valtion asioista.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #6

Hupaisaa. Olisit nyt vaikka itse tarkistanut ne hallituksen koostumukset, ennen kuin yritit niillä näpäyttää. SDP oli hallituksessa edellisen kauden ja yhtä tuskaista puolustustaistelua uusliberalistista enemmistöä vastaan se oli. Sitä edellisessä hallituksessa 2007-2011 SDP ei ollut mukana ollenkaan. Nyt tämä meni sinun kannaltasi hieman nolosti...

Mutta toisaalta aika kuvaavaa. Faktoilla ei ole juurikaan sijaa oikeistolaisessa talouskeskustelussa. Yleisin argumenttikin on se suu vaandossa vasemmisto=velka kakkapuhe. Se antaa ymmärtää, ettei oikeistolaisen talouspolitiikan taustalla ole oikein uskoa edes omiin kykyihin ja toimiin, kun niitä ei edes yritetä järkisyillä puolustaa tai perustella. Oman edun ajamisesta valtion edun nimissä se toki on aina ollutkin ja siten argumentitkin aina yhtä luokattoman huonoja.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #8

Juhana Turpeinen

No enmpä tiedä. Jos luet kommenttini uudestaan niin mainitsin siinä "viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana" eli vuodesta 1995-2015. Kauempaa ei kannata tilastoja hakea. Tilastot ovat faktaa. Ei siitä tarvitse nolostua.

Taas se mikä tulee Guggenheimiin, niin näyttää vahvasti siltä, että demari Sirpa Viljanen on toiminut arvovaltaisena Guggenheim museon mesenaattina ja uurastanut yöt ja päivät saadakseen Guggenheim museon Helsinkiin.

Sirpa Viljasen työn tuloksena ja rahoituksen kuvioiden järjestelijänä voi Sirpa hyvinkin saada valtuuston päät kääntymään. Tänään on jo saatu myönteisiä kommentteja vassareilta ja vihreiltä.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #11

Iloisesti tuo tuntuu lähes kaikilla menevän sekaisin milloin. Ja erityisen tehokkaasti kaikki talousongelmat demarien piikkiin laittavat ihmiset tuntuvat löytyvän niistä hallituksissa pääministeripuolueina olleiden puolueiden parista.

Viljanen ainakin esittelee päätöksen ja moni demari Guggea kannattaakin. Ei se ole ongelma, vaan se ettei kovin moni Guggen kannattaja ole kyvykäs huolehtimaan siitä rahoituksesta. Demarikannattajat ovat kyllä kykeneväisiä myös keräämään käytetyt veroeurot kerättyinä veroeuroina. Oikeistolaisten ongelma on se, että he ovat kyvykkäitä vain tuhlaamaan verorahoja, ei keräämään niitä verorahoja tuhlausta vastaavassa määrin. Ja tästä oikeistolaisesta tuhlauksen ja veronkannon kyvykkyyden suuresta erosta juontuu valtion velkaantuminen. Suosittelisinkin suuresti, että nämä uusliberalistit opettelisivat ensin sen uusliberalismin rahojen käyttöpuolella ja vasta sitten veronkannon puolella. Vain siten sen talousmallin toimivuudella on rahtustakaan uskottavuutta.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Jonniin verran syysteemin tapahtumia seuranneen ykskertaisen ikäihmisen osallistujan miete.
Oikeesti mielestäni ne ohjaavat yhteiskunnallisia toimintoja joilla on taloudellista valtaa. Välineinään ties kenen ja miten kasaamine pääomomineen. Ei pelkkä raha (sehän on nykyisin vain sähköisessä tietovirrassa numeroina esiintyvä käsite)) ole vallan väline, vaan millaista valtaa sen välityksellä rahaan uskovia hallitaan. Näin se mielestäni on. Oli sitten kysymys kommunismista, sosialismista kapitalismista tai jossain n.s, länsimaisen sivilisaation ulkopuolella olleista ihmisistä, joilla joku kivilohkare toimi "rahana" eli vallan välineenä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Veroparatiisesta varat Guggenheimiin, jos sellainen tänne halutaan. Kaikki sinne tallentaneet maksamaan ja tuloja tänne tuottamaan.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Siellähän sitä rahaa Guggeenkin piisaisi, mutta eihän rikas Suomalainen mitään omilla rahoilla tee jos mahdollisuus on maksattaa se verorahoista. Taitaa Guggenkin taustalla olevien "filantrooppien" viimeisen kymmenen vuoden verosäästöt olla reilusti alhaisemmat kuin nyt sitten joviaalisti annettujen almujen. Veroja maksaessa olisi tosin joutunut osallistumaan kaikkeen ikävään kuten koulutuksen tai terveydenhuollon hoitamiseen, eikä vain niihin omiin kliffoihin juttuihin.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Helmikanojen hankkeista muutama paljastus tässä:

http://hankamaki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/225465-g...

Rakentamispolitiikka ja julkisten varojen käyttö ovat aivan juntturalla.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Uskon kirjoittajan turkulaisena tunnistavan turuntaudin oireet, joten luotan hänen diagnoosiinsa.

Käyttäjän OSAKARIK kuva
Olli Kankaanpää

Guggenheim nostaa päätään laatikosta vieterivetoisesti kuten Väyrynen parhaimmillaan. Jos voittanut suunnitelma olisi edes kaunis, niin voisin hyväksyä yksityisellä rahalla toteutetun hankkeen Helsingin paraatipaikalle.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Eikös sitä joskus selitetty, että tänne tarvitaan vetonaulaksi wau -arkkitehtuuria eikä laatikkoarkkitehtuuria. No, tarjolla on nyt nimenomaan laatikkoarkkitetuuria. Harmaana versiona.

Käyttäjän OSAKARIK kuva
Olli Kankaanpää

Eskimoillekin voi myydä pakastimen.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jaakko Aalto

Helsinki tarvitsee Guggenheimin suunnitellulle tontille 5 000 auton parkkitalon. Se takaa Helsingin keskustaan asiakkaita.

http://jalopnik.com/5953664/whats-the-worlds-coole...

Nämä ei tosin ole laatikoita, mutta veneelläkin pääsee parkkipaikalle eikä tämä arkkitehtooninen luomus Guggenheimille kalpene.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

"Sairaus on verovarojen päätön ja vastuuton käyttö yhdistettynä kyvyttömyyteen veronkannossa."

Sanoo sosiaalidemokraatti. Merkitsen tämän päivän kalenteriin.

Noin muuten guggenheim on täysin järjetöntä touhua.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Toivottavasti monimuukin painaa tämän mieleensä. Sosialidemokratti osaa kylä käyttää verorahoja, mutta se yhdistyy myös kykyyn kerätä ne rahat. Oikeistolaisessa talouspolitiikassa yhdistyy kyvykkyys tuhlata rahoja kyvyttömyyteen kerätä niitä rahoja. Valtion velka on harvinaisen surullinen seuraus jälkimmäisestä.

Toimituksen poiminnat