juhanaturpeinen

Sale ja Pave avasivat Presidenttipelin

Presidenttipeli avattiin tällä viikolla. Sekä Niinistön puhe valtiopäivien avajaisissa, että Väyrysen puolueen perustaminen ovat mielestäni vaalitaktisia siirtoja. Vaaleihin on enää kaksi vuotta ja on aika avata peli.

 

Niinistön osalta uskon taustalla olevan se, että tolkullisen oikeiston äänillä hän ei tule uudelleenvalituksi ja pahimmassa tapauksessa ei pääse edes toiselle kierrokselle. 2012 vaaleissa Haavisto osoitti, ettei konservatiivinen oikeistolainen ole vahvoilla edes puolet pienemmän puolueen ehdokasta vastaan. Toinen kierros tuo poliittiset jakolinjat korostetusti esiin ja peli tasaantuu. Samoista äänistä kilpailee nyt useampi ehdokas. Keskusta panostaa varmasti omaan ehdokkaaseensa ja Soini haluaa myös Presidentiksi. Niinistön pitäisi saada syötyä varsinkin Soinin kuormasta ja siksi hän varmasti aivan tarkoituksella heitti täkyn tolkuttoman oikeiston suuntaan. Tarkoitus lienee ollut, ettei liberaali oikeisto puheesta vielä ottaisi nokkiinsa. Ja niin en ole huomannut käyvän. Vasemmistolla ja keskitien liberaaleilla ei ole väliä, sillä he eivät missään tapauksessa olisi Niinistöä edes äänestämässä. Ellei sitten vastassa ole vielä konservatiivisempi vastustaja toisella kierroksella. Niinistöllä on harmina myös Kokoomuksen yleinen alavire. Kansa on saanut hieman liikaa tuntumaa reaalikokoomuslaisuuteen ja se syö puolueen ja puolueen presidentin ääniä.

 

Paavon osalta pelissä on ensisijaisesti paikka vaaleissa. Keskustalla tuskin on ollut suunnitelmissa laittaa Väyrystä Presidenttiehdokkaaksi, vaan pyrkivät löytämään jonkun jolla olisi realistisia mahdollisuuksia päästä edes toiselle kierrokselle. Paavolla niitä ei ole, mutta sen sorttiset asiat eivät Paavoa hänen omassa täydellisyydenhuumassaan ole koskaan hidastaneet. Ja kun joka tapauksessa maailma häntä ehdottomasti tarvitsee, niin hänen täytyy vastata kuulemaansa kutsuun ja varmistaa paikkansa pelissä - joko Keskustan ehdokkaana tai omana puolueensa ehdokkaana. Tällä on kaksi taktista vaikutusta. Mahdolliset kilpailijat Keskustan sisällä tietävät, että Paavo joka tapauksessa tulee syömään Keskustan ääniä ja siten todennäköisesti torppaa Keskustan virallisen ehdokkaan vaalien toiselta kierrokselta. Se parantaa Paavon mahdollisuuksia päästä Keskustan Presidenttiehdokkaaksi. Keskustalle tilanne on harvinaisen surkea, mutta Pave on Pave. Juuri kun muut jo luulivat hänen olevan poliittinen ruumis, Zombie Väyrynen nousee haudasta ja puree puoluejohtoa takalistosta. Eikä ollut ensimmäinen kerta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Presidenttipeli avattiin tällä viikolla."

- Tuon väitteen mielenkiinto on pelkästään siinä, että sen esittäjä on sosialidemokraatti. Niinistön parlamenttipuheen äänekkäimmät kriitikot olivat nimenomaan demareita, joilla luulisi olevan oma lehmä ojassa. Ensimmäisenä presidentin sanavalintoja ehti kummeksumaan Eero Heinäluoma, jonka tavoitteena on jo vuosien ajan pidetty Mäntyniemeä.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Niinistön puhe oli kuitenkin erittäin epäpresidentillinen ja se selkeästi antoi ymmärtää sopimusten olevan vain eleitä, joita voi halutessaan rikkoa.

Niinistö ilmeisesti haluaa sitoa nykyiset hallituspuolueet taakseen koventamalla kielenkäyttöä maahanmuuttopolitiikkaa kohtaan, tuoden korostetusti esiin Itä-Euroopan maiden nihkeyden maahanmuuttajia kohtaan, eli pelisääntöjen rikkomisen mahdollisuuden myös meille.

Kokoomuksen ja sen puheenjohtajan moni- ja multikulttuurisuutta ihaileva suhtautuminen on mitä ilmeisimmin alkanut muuttua "realistisen pakolaispolitiikan" suuntaan, mikä käytännössä tarkoittaa kokoomuksen persuistumista.

Kepun ehdokkaaksi muovataan Matti Taneli Vanhasta, mikä toiminta on hukkaan käytettyä aikaa, koska "Lautakasa-Mattia" ei koskaan, edelleenkään päästetä vaalien toiselle kierrokselle. Vaalit käydään Niinistön ja ehdokas X:n välillä. Demareiden ehdokas tuskin on Heinäluoma. Pikemminkin joku nuori Nainen.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

En katso Niinistön suositelleen sopimusrikkomuksia, mutta hän haluaa valtionpäämiehenä välttää tilanteen, jossa Suomi viimeisenä eurooppalaisena kansakuntana vastaanottaa turvapaikanhakijoita varauksetta. Kansainväliset sopimukset muuttumassa kuolleeksi kirjaimeksi; erittäin vaikea, suorastaan paha tilanne.

EU on eräissä talouspolitiikkaan liittyvissä yksityiskohdissa katsonut omia sääntöjään täysin läpi sormien, ja sama malli pakolaiskysymykseen sovellettuna olisi ilmeisesti lopun alku. No, monet hykertelevät tyytyväisinä mahdollisuudelle ajaa euroyhteistyö kunnolla karille.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Ei ihme jos Eero haluaisi Mäntyniemeen. Ei sinne muilla puolueilla ainakaan parempia ehdokkaita ole tarjolla.

Ja tietysti Sosialidemokraatit nostivat äläkän tuosta puheesta. Ihmisarvo on jakamaton ja perusoikeuksista ei tingitä vain siksi että heikot johtajat vinkuvat kuinka niitä ei muka kyettäisi noudattamaan.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Presidentin tehtävä on aivan turha pönötyshomma. Vaikea uskoa, että aikuiset miehet alkaisivat pyrkimään siihen monta vuotta etukäteen. Muutenkin on lähes varmaa, että Niinistö jatkaa, niin miksi vaivautua.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Sossujen Heinäluomalla ei taida olla jakoa näissä kisoissa? Sale, Paavo ja Pekka jakavat potin!

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Paavo ilmoitti tukevansa Sauli Niinistöä seuraavalle kaudelle.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Kun tilanne tulee päälle, niin sen lausunnon suhteen Paavoa on vain tulkittu väärin. Onhan Sale hänen mielestään hyvä ja saa tukea, mutta toki Pave on vaan itse parempi.

Toimituksen poiminnat