juhanaturpeinen

Sipilä ei ollut edelleenkään tosissaan

Sipilän puheessa ei tullut edelleenkään esiin mitään uutta. Linja on edelleen se sama, eli tehdä puhdaslinjaista eturyhmäpolitiikkaa kriisin nimissä, eikä hoitaa kriisiä. Valittu linja on se, että Kokoomuksen ja Keskustan primäärieturyhmät eivät joudu osallistumaan talouden "talkoisiin" mitenkään. Hallitus sanelee kuka joutuu talkoot hoitamaan ja jakaa kärsijöiltä poimitut hedelmät omille intressiryhmilleen. Se antaa selvän viestin siitä, että hallitus ei ota vaikeaa tilannetta tosissaan. Jos ottaisi, he puutuisivat myös omien intressiryhmiensä ylisuuriin etuihin. Nyt vain rangaistaan syyttömiä.

 

Jos Sipilä olisi tosissaan, hän loisi mahdollisuudet oikeasti neuvotella ratkaisuista. Nyt neuvottelutilanne on se, että Työnantajapuolella ei ole mitään syytä neuvotella. He saavat mitä haluavat kaikissa vaihtoehdoissa. Ainoa keino muuttaa tämä tilanne on laittaa riittävää painetta myös työnantajapuolella. Nyt hallitus tarjoaa toiselle osapuolelle pelkkää keppiä ja toiselle pelkkää porkkanaa tilanteesta riippumatta. Ei olekaan uskottavaa, että Sipilä on tosissaan niin kauan hän ei tarjoa ankaraa keppiä myös toiselle osapuolelle, eli työnantajille. Uskottavuutta ei ole myöskään niin kauan kun hallituspuolueiden omat intressiryhmät eivät mitenkään taloustalkoisiin joudu osallistumaan. Esimerkiksi maataloustuet ovat koskemattomia, mikä on selvä merkki siitä ettei olla oikeasti tosissaan. Samoin pääomapiirien kestämättömälle tasolle menneet saavutetut edut, kuten rankasti alimitoitettu pääomatulojen verotus, ovat edelleen turvassa. Siinä on niin paljon keräämättömiä verorahoja kiinni, että valtion velkaan vetoaminen menettää uskottavuutensa. Niin kauan kuin nämä ryhmät ovat koskemattomia, ei hallituksen voi katsoa olevan tosissaan liikkeellä.

 

Yllä olevista seikoista johtuen joudun toteamaan, että Sipilän puhe näytti vain härskiltä keinolta yrittää kalastella talouden huonolla tilanteella etuja omilleen ja viedä se muilta. Siitä ei saanut sitä käsitystä, että nyt on tosi kyseessä, vaikka sellaista kuvaa luotiinkin. Niin kauan kuin näissä talkoissa on selkeät voittajien ja häviäjien ryhmät, ei kriisitunnelma ole uskottava. Toiset saavat olla osallistumatta ja heidät palkitaan siitä ja toiset saavat tehdä kaiken raskaan työn,  mikä ei olisi tilanne jos Sipilä ja muu hallitus olisi oikeasti korjaamassa maan taloutta ja työllisyyttä. Hallitus ei myöskään edelleenkään katso itse olevansa vastuussa työllisyydestä. Valtiolla on helppoja ja muutenkin tarpeellisia keinoja hoitaa kansantaloutta, kuten asuntotuotanto asuntopulasta kärsivillä alueilla. Valtion omien toimien unohtaminen ei sekään anna kuvaa siitä, että hallitus olisi itse aktiivisesti hoitamassa kansantaloutta.

 

Pakolaisuusviestistä sen sijan voi antaa kunniaa, se oli selvästi sanottu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Ennen töihin lähtöä suomessa ihmettelin miten hallituksen liturgia kuullostaa niin tutulta. Kävelin kirjahyllylle ja otin David Harveyn kirjan Uusliberalismin lyhyt historia. Siinä se oli.

Kun lukee Davidin kuvauksen Chilen Pinocetin ja Britannian Thatcerin toimista Uusliberalismi-projectin läpiviennistä ihanaan loppuun, ja yhdistämällä nämä suomessa nyt menossa olevaan prosessiin, menee se kuin 1:1

Muistin aikaa sitten lukeneeni ns. "pakettina" kyseisen kirjan kera Joel Bakan Yhtiö, ja Seppo Lindblomin Politiikka karkumatkalla, sekä Risto Heiskala & Eeva Luhtakallion Uusi jako, on nyt menossa olevan "projektin" askelmerkit aikalailla ennalta määrätyt.

Kyyti on kylmää kansalle ja talvikin on tulossa.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Hallituksen toiminta vaikuttaa enemmän siltä, että huonon taloutilanteen varjolla ollaan tekemässä puhtaan ideologista politiikkaa ja lasketaan sen varaan että perusteluksi riittää toistelu siitä kuinka nyt menee huonosti ja on pakko, pakko, pakko. Puheessa kyllä kerrottiin mitkä ovat ongelmat, mutta ei sitä miten juuri nämä valitut toimet olisivat ainoat mahdolliset toimet.

Siitä loisti poissaolollaan pragmaattinen linja, jolla aktiivisesti taitettaisiin lamaa. Keinoja on, mutta jostain syystä niitä ei ilmeisesti aiotakaan käyttää.

Puhdasoppinen uusliberalismi voittaa pragmaatisen talouspolitiikan 10-0, vaikka toki maatalous on edelleenkin uusliberalismin ulottumattomissa - siksihän se kepu siellä hallituksessa on...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Epäilemättä hallitusta ohjaa myös ideologia, eikä se viimekeväisen vaalituloksen pohjalta ole mikään häpeä. "Aktiivinen lamantaittaminen" eli lainarahan pumppaaminen työllisyystoimiin on ollut käytössä jo sen verran pitkään, että kärsivällisyys on koetuksella. Entä jos markkinakorkoon ilmestyisi pari prosenttiyksikköä lisää, ja samaan aikaan luottoluokitus tipahtaisi nykyistä alemmas?

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #7

Lainaa ei ole pumpattu investointeihin ollenkaan. Sillä on maksettu toistaiseksi vain veronalennuksia. Selkeä ero Ruotsiin on investointien puute ja siellä kotimarkkinoilla onkin töitä ja elämää. Täällä vain vedetään liinat kiinni ja aiheutetaan työttömyyden paheneminen.

Selkeä keino olisi rakentaa niitä kotuuhintaisia asuntoja, kuten jo IMF:kin meitä ohjeistaa tekemään. Niistä on pula ja niiden avulla talouteenkin tulisi elämää - jostain syyä oikeistolaiset poliitikot ovat tämän päivänselvän taloudenhoitokeinon jättäneet käyttämättä - ilmeisesti ylituotot vuokramarkkinoilla ovat tärkeimmät heidän eturyhmilleen. Sinä ei tarvitse edes ottaa syömävelkaa kun valtion taseeseen tulee samalla vastava omaisuus.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #8

Öhöm. Julkisia menoja on nostettu joka vuosi kaksi edellistä hallituskautta noin 3-5mrd €.

Että ei nyt tarvitse sentään valehtelemaan ruveta. Vuokramarkkinoiden suurin sika taas on AY-liike. Se hinnoittelee kämppänsä toki markkinahintaan eikä maksa pennin jeniä veroja bisneksistään. Suomessa vain kirkko pystyy samanlaiseen sikailuun.

kasvukeskuksiin rakentamisessa on se ongelma että tulijoita kyllä on, mutta julkisiin asuntoihin ei käytännössä oteta kuin moniongelmaisia. Helsinki tekisi konkurssin jos se rakentaisi asunnot koko kämppäjonolleen.

https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Tilastot/Julkis...

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Sipilä on EK:n tahdoton (tai tahtova) ääni hallituksessa. Taas kerran laman varjolla tuloja ja varallisuutta pyritään siirtämään verokikkailijoille, mitä Sipilä ja Berner edustavat parhaiten tässä hallituksessa.

Pääministereinä Aho, Vanhanen ja Sipilä ovat kaikki olleet työmiehen tappolinjalla. Aho epäonnistui yleisellä tasolla (toki tuhosi monen elämän), Vanhasen esitykset lopulta upotettiin Atlantin syvänteeseen ja näin uskon käyvän Sipilänkin ryöstöretkelle.

Aina kun keskusta on pääministeripuolue ja kokoomus mukana, alkaa kova moukarointi Suomen saamiseksi banaanitasavallaksi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Minäkin toivon näin käyvän Sipilän ryöstöretkelle, mutta usko hieman horjuu.

Onhan meillä enemmistöhallitus. Varmaan aika moni poliisi ja kätilökin ajattelee, että nuo sipilät ja bernerit ovat neroja, jotka ovat hoitaneet omatkin asiansa hyvin. Ehkä ne oikeasti ymmärtävät kaiken paremmin.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Samaa minäkin pelkään. Toisaalta uskon monia houkuttavan hallituksen linja siksi, että se kohdistuu niin rankasti pieneen ryhmään. On helpompi uskotella itselleen tämän linjan olevan se hyvä, kun se ei iske omaan kukkaroon. Olenkin positiivisesti yllättynyt siitä miten paljon tukea uhrit ovat saaneet niltä joihin ei osumaa tule.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Jep. Vähän samaa skeptisyyttä on minullakin. Mitä on aikoinaan kotona annettu, se kestää läpi elämän asioista huolimatta. Mutta josko tosiasiat näissä murrosvaiheissa sittenkin antaisivat ajattelemisen aihetta?

Poliisit järjestönä kai lähes ensimmäisinä ilmoittautuivat Mielenilmaisuun.

Olavi A Honka

Missä ovat demareiden vaihtoehdot? Ei löytynyt Rinteeltä muuta kuin selitystä ettei Suomessa tehdä oikeita tuotteita jotka menisi kaupan(??!!??)

Sipilä kertoi selvin sanoin missä mennään, miljoona tunnissa palaa velkarahaa ja hän on sitoutunut tämän taittamiseen, niillä keinoin mitä hallituksella/eduskunnalla on käytettävissä. Esitti kuitenkin jälleen pyynnön työmarkkinajärjestöille, tuokaa vastaava ehdotus ja pakkolait perutaan, esimerkkinä lomarahat puolitetaan ja 20 min päivässä pitempi työaika.

AKAVA ja STTK ovat jo liikkeellä, SAK ja demarit eivät, valittelevat vain. Ei ihme että demarien kannatus on romahtanut. Ainoa intressi tuntuu olevan AY liikkeen vallasta kiinni pitäminen.

Nämä lait iskevät 20% palkansaajista, onko tämä reilua? Oikeudenmukaista? Mikä on ettei mikään demareille/AY liikkeille kelpaa?

Kauanko tässä pitäisi vielä "neuvotella" kun velkakello tikittää....

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Kannattaa sitten tutustua niihin Demareiden vaihtoehtoihin ennen kuin valittaa. Parempia vaihtoehtoja on, eikä mikään pääministerinkään puheessa perustellut hänen tarjoomuksiensa ainoasta oikeudesta. Pikemminkin ärsyttää se, että se shaiba menee väkeen niin helposti läpi, se estää oikean dialogin ongelmasta ja en hoidosta. Siksi monologi yksinään eikä avointa keskustelua suuremmalla porukalla. Ei Sipilä sellaiseen uskaltaudu noilla eväillä.

Kyllä kelpaavia vaihtoehtoja löytyy, pitää vain päästä niistä neuvottelemaan ja midenkin pitää talkoisiin osallistua. Jos homma jää 20% panoksen varaan, ei oikeati voi tosi ollakaan kyseessä- Silloin mukana olisi 100% porukasta.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Annatko linkin josta nuo vaihtoehdot löytyvät? Onhan muutakin kuin ne joita on jo hallitusohjelmassa?

Kiinnostaisi ihan oikeasti tutustua suurimman oppositiopuolueen vaihtoehtoihin.

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo Vastaus kommenttiin #11

En voi antaa linkkiä, mutta nämä ovat ilmeisesti poissuljetut.

1. Harmaan talouden kitkeminen tilaajavastuulain selkeyttämisellä ja kiristämisellä.

2. Agressiivisen "verosuunnittelun"=veronkierron tekeminen mahdollisimman hankalaksi.

Noilla kahdella jo on koko budjettivaje kurottu kiinni. Mitä tekee hallitus ja oikusministeri?

Vähentää tutkijoita harmaantalouden torjunnasta. Valmistelee lakia syytesuojan antamisesta "verorikollisille".

Vielä viimehallituskaudella PS arvosteli rajusti juuri näitä asioita. Veikö Stubbi ja Sipilä kielenne? Viimeksi Soini soimi kovin sanoin kokkareministeriä joka oli joskus tehnyt kevyttä verosuunnittelua lääkärintoimessaan. Nyt hallituksessa istuu Todellinen verosuunnittelija. Silloin moraalinen selkäranka kuulemma katkesi kokkareilta. Nyt ollaan hipi hiljaa kivasta kepusta.

Kai se on ymmärrettävää, sillä arvosteluun voisi saada hyytävän vastauksen, sillä istuuhan persuista ministeri joka on valehdellut vaalirahoituksensa 2011 ja valehdellut ainakin kahdesti viranomaisille saadakseen taloudellista etua itselleen.

Olavi A Honka

Olisi todella kiva nähdä mitkä ne todelliset vaihtoehdot ovat? Mistä ne löytää?

Kauanko blogistin mielestä pitäisi neuvotella? Homma makssa nyt miljoonan tunti......

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #14

Sakin nettisivuilta löytyy paperi jolla he lähtivät yhteiskuntasopimusnruvotteluihin. Siinä ei ole vain yhtään lukua, pelkkiä fraaseja että "perustetaan selvitystyöryhmä 2016 syksyllä" ja sellaista.

Oli kyllä surkein näkemäni ehdotus. Vielä vähemmän konkretiaa kuin keskivertopoliitikolla.

Sami Tastula

Ymmärrän kyllä Sipilän näkemyksen kuinka tehdä Suomesta ulkomaisten sijoittajien mieleinen kohdemaa.
Sitä en kyllä ymmärrä tässä yhteydessä miten matalapalkkaisten alojen rankaisemisella kasvatetaan tai edes ylläpidetään ostovoima sillä tasolla mitä tällä hetkellä, matalapalkka-aloilla kun ei kauheasti osakesijoituksiin ole sitä tarvittavaa varallisuutta, eli kokolailla kaikki sisään tulevat varat käytetään päivittäisessä elämässä ja tässä yhteydessä valtio nauttii joka välissä kuluttajan maksamaa arvonlisäveroa, päinvastoin kuin esimerkiksi yrityksien kohdalla toimittaessa jolloin tämä kyseinen alv suoritus käsitellään kirjanpidossa joko yli- tai alijäämäisenä.
Sipilän liikemies taustan huomioon ottaen, olettaisin että pääministerikin ymmärtäisi mitä tarkoitetaan sanalla neuvottelu. Onko se sitä että osapuolet keskenään hakevat ratkaisut jonka molemmat hyväksyvät, eikä harjoiteta sanelupolitiikkaa, kuten nyt tämän 5% tavoitteen kohdalla.
Joku on joskus verrannut politikointia kahden väliseen kaupantekoon ja näin ollen voisi olettaa että pääministeri, liikemiestaustan omaavana hallitsisi myös nämä kaupan teon toimintatavat.
Vai oliko sittenkin liikaa pyydetty?

Eipä muuten ok vielä tähän mennessä hallituksen suunnalta mikään taho maininnut sanallakaan toimista joita ovat viisaudessaan päättäneet toimiksi joilla saataisiin harmaa talous kuriin, vai onko mahdollista että osuisi ja uppoisi liian lähelle omia, verottajalta piilotettuina olevia varallisuuksia. Kenellä onkin ja missä veroparatiisissa mahtaa ollakaan...

Tässä toiminnassahan Sipilä itse erilaisine yritysjärjestelyineen varsin osaavaa esimerkkiä näyttävä.
Tämähän ei vaikuta varsinaisesti mitenkään kilpailukykyyn, mutta kaikessa laajuudessaan vaikutusta kyllä kun valtion velkaantumista ajatellaan. Tätä palkkoihin liittyvää leikkuria sopisi muuten soveltaa myös eri kaupunkien lukuisiin johtoportaaseen tuleman.

Tietty vanha sanonta puolueeseen liittyen...
Kyllä vain paikkaansa pitää

Eero Mattila

Suomella ei nyt ole varoja maksaa kaikille halukkaille sosiaaliturvaa, pitää yllä sairaaloita ja kouluja ja niiden henkilökuntaa. Valtion yhtiöt ja kaivosoikeudet on myyty jo aikaisempien hallitusten toimesta, valtion metsiä huutokaupataan... Mikä tässä yhtälössä on vaikea ymmärtääa?
- Jos tilaat remonttimiehen töihin eikä sinulla ole riittävästi nappulaa taskussa ehkä yrittäisit tinkiä hinnasta...
- Mistä sinun rahasi tulee? Seinästäkö?

Olavi A Honka

Työpaikkoja kyllä olisi jos asioita vähän järkeistetään PK yritystasolla (PK yrityksethän on ne jotka työpaikat suomalaisille luo)

http://yle.fi/uutiset/naista_syista_emme_palkkaa_v...

Kirsi Rosengrén

Toden totta. Tuo juuri minuakin on suuresti ärsyttänyt tässä asiassa. Suorastaan itse luodun kriisin tekosyyllä yritetään saada työntekijöiden suojat riistoa vastaan pois ja ylipäätänsä saada palkat ja edut alas. Kahmitaan vain entistä enemmän omistajapuolelle. Todella härskiä menoa. Vaikka Sipilä esittää kansanmiestä, niin hän ei oikeasti ole sitä. Sipilä on miljonääri jolla on aina isorikkaan tulokulma asioihin ja hän pitää vain rikkaiden ja yrittäjien etuja. Omia etujaan.

Älkää antako periksi. Mitään niille ei saa antaa. Niille kun antaa pikkusormen, ne vie koko ruumiin. Kannattaa aina muistaa. Niille ei mikään riitä eikä ne välitä työntekijöistä yhtään. Voitonteko on tärkeintä. Ja sitä saadakseen ne on valmiita ihan mihin tahansa. Sitä vastaan täytyy "taistella" viimeiseen saakka.

Sami Tastula

Ainoa mistä ns. Tyylipisteet...

Sipilän kerjätessä sääliä laittomien maahantulijoiden auttamistarpeen suhteen.

"väliäkö sillä kuinka huonosti kantaväestön asiat ovat, mulle ja maahanmuuttajille kaikki ja nyt...."

Nyt perjantaille suunniteltu mielenilmaus saa omalta osalta kannatusta, ei ihan kaikkea saa kuitenkaan tässäkään maassa mennä niin vain läpi.
Toivottavasti nyt alkaisi sitä heräämistä tapahtumaan yhdessä jos toisessakin savussa eikä enää murjotettaisi siellä kotona kiroten kuinka päättäjät tekevä itselleen mieluisia, oman edun mukaisia päätöksi.

Eero Mattila

Kahmitaan omistajapuolelle.... huh, huh. Työn orjia tästä maasta saa kyllä hakea. Varmasti työntekijäpuolelta ei löydy ainuttakaan. Joku vastentahtoisesti pienyrittäjäksi joutunut itse eläkkeensä ja vakuutuksensa maksava sellainen voi olla. Siinä lystissä kun jää käteen palkan sijaan velkaa.. mutta saahan sitä taistella.

Eero Mattila

SDP:stä niitä talousneroja löytyykin Sunqvisti, Liikanen, Urpilainen... luulisi talousohjelma olevan valmiina kun työväenliike niin mainiosti on omaakin omaisuuttaan hoitanut. Taisi jäädä monelta mummolta Elannon säästökassarahat saamatta. Mutta sekin oli varmaan omistajapuolueen vika.
- Olispa vielä Tanner olemassa niin olisi varmaam puoluekin ja pääomaa...

Toimituksen poiminnat