juhanaturpeinen

Energiasekoilu 2014

  • Saksan energiatuotanto viikolla 11/2014
    Saksan energiatuotanto viikolla 11/2014

Viimeaikoina on ollut paljon esillä ydinvoima ja uusiutuvat energiamuodot. Kammonenkin on kysellyt miksi ydinvoimaa tarvittaisiin ja Vihreät kehottavat meitä panostamaan uusiutuviin. Kuulostaa pinnallisesti hyvältä, mutta todellisuus on silkkaa sekoilua. Meille mainostetaan kovin, kuinka Saksa on menestyksekkäästi panostanut uusiutuviin energiamuotoihin ja ajanut ydinvoimaa alas. Todellisuudessa Saksan toimet ovat lähinnä farssi ja niistä tulisi meidänkin ottaa oppia.

Esimerkiksi otan aurinkovoimaa tutkivan Fraunhofer instituutin raportin Saksan energiantuotannosta vuonna 2014, jota eräs Vihreäkin innoissaan mainosti. Se löytyy netistä 

Ohessa on kuvakaappaus raportin sivulta 184, joka tiivistää uusiutuvien ongelman ja miksi ydinvoima olisi ollut paljon parempi vaihtoehto Saksalle ja miksi se on sitä myös Suomelle. Siinä on kerrottu energiantuotannon jakautuminen viikolla 11/2014 ja BC tarkoittaa ruskohiiltä, HC kivihiiltä ja PSt varastoon pumpattua vesivoimaa.

Kuviosta näkee miten suuria vaihteluita tuotannossa on. Vaihtelu sen sijaan ei ole suurta ydinvoimassa ja biovoimassa, joita tuotetaan lähes koko ajan suuria määriä, siis ovat perusvoimaa. Sen sijaan aurinkosähkö ja erityisesti tuulisähkö vaihtelevat valtavasti. Aurinkosähkö sentään tuottaa eniten päivisin, jolloin myös kulutus on suurinta. Tuuli sen sijaan on täysin arpapeliä ja kyseisellä viikolla se oli olematon tuotantomuoto maanantaista perjantaihin ja sitten tuulisena viikonloppuna suurin tuotantomuoto. Tämä vaihtelu aiheuttaa selviä ongelmia, joista selkein on muiden energiantuotantomuotojen volyymin alasajo.

Kuvio kertoo erinomaisesti mitä tuulivoiman suuri osuus energiantuotannossa aiheuttaa. Silloin kun ei tuule, niin hiilivoimalat tuottavat sen erotuksen. Saksassa tilanne on se, että kun uusiutuvilla on hyvä tuotanto päällä, ensimmäiseksi markkinoilta väistyy kivihiili ja vasta sitten ruskohiili, jotka taas porskuttavat täysillä kun ei tuule tai aurinko paista. Ja ne ovat siis niitä ympäristölle pahimpia tuotantomuotoja, jos kukaan ei Vihreille asiaa aiemmin ollut kertonut...

Miten ydinvoiman alasajo sitten näkyy tässä kuviossa on se, että suurimman osan viikkoa kaikki kuvion alaosasta poistunut ydinvoima korvautuu hiilivoimalla ja silloinkin pääosin ruskohiilellä. Kun taas sääolot ovat erityisen suotuisat, niin vasta sitten tuulivoima poistaa hiilivoimaa ja poistunutta ydinvoimaa. Se kertoo karua viestiä siitä miten tuulivoima ja hiilivoima kulkevat käsi kädessä jälkimmäisen hoitaessa tuulivoiman työt aina kun ei tuule kovaa, eli siis suurimman osan ajasta. Se taas tuhoaa kaikki tuulivoimasta saadut hyödyt. Ja ne hyödytkin ovat varsin kyseenalaiset.

Se huvittava lisähuomio tässä on se, että samaan aikaan kun massiivisesti subventoitu tuulivoima ja aurinkovoima tuottaa eniten sähköä niin myös Saksan sähkövienti kasvaa merkittäväksi, joka näkyy raportin sivulla 145. Kova tuuli tiputtaa sähkön markkinahintaa niin alas, että naapurien kannattaa ostaa halpaa tuuli- ja aurinkosähköä Saksasta ja ajaa omaa energiantuotantoa alas. Tuuli- ja aurinkovoimaloitahan markkinahinnan laskeminen ei haittaa, sillä niille maksetaan takuuhintana markkinahinnan ja takuuhinnan erotus. Lopputuloksena Saksa maksaa miljardeja tukiaisia, jotta naapurit voivat ostaa heiltä halpaa tuuli- ja aurinkosähköä. Ja niihin tukiaisiin uppoaa vuodessa noin 20 miljardia euroa.

Ja tätä sekoilua ajetaan sitten tietoisella disinformaatiolla kuin käärmettä pyssyyn myös täällä kotimaassa. Mielestäni Vihreiden tulisi luovuttaa vihreän värin yksinoikeus takaisin Keskustalle, sillä heidän todellinen värinsä on hiilenmusta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

" Kova tuuli tiputtaa sähkön markkinahintaa niin alas, että naapurien kannattaa ostaa halpaa tuuli- ja aurinkosähköä Saksasta ja ajaa omaa energiantuotantoa alas. Tuuli- ja aurinkovoimaloitahan markkinahinnan laskeminen ei haittaa, sillä niille maksetaan takuuhintana markkinahinnan ja takuuhinnan erotus. Lopputuloksena Saksa maksaa miljardeja tukiaisia, jotta naapurit voivat ostaa heiltä halpaa tuuli- ja aurinkosähköä. Ja niihin tukiaisiin uppoaa vuodessa noin 20 miljardia euroa."

Niin , uskomatonta kyllä , se markkinahinta voi mennä jopa tuulisena päivänä ei ainoastaan alas. Se menee jopa ´lattian läpi´: negatiiviseksi.

Vaikea uskoa , mutta totta..

http://www.hs.fi/mielipide/a1388748339086

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Niinhän se menee. Takuuhinta sotkee markkinat täydellisesti ja markkinahäiriöt ulottuvat Ruotsin kautta meillekin asti. Imagovoiman tuottajat eivät toki siitä kärsi. EU ilmeisesti on jotain tekemässä asialle, lähinnä siksi että tämän sekoilun ongelmia kompensoidaan Saksan teollisuudelle ja se katsotaan tukiaisiksi teollisuudelle, joka ei ole EU:n hyväksymää.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Lisää suolaa haavoihin:

Suomessa säätövoimana käytetään pääsääntöisesti vesivoimaa : kun tuuli yltyy antaa puhdas vesivoima sille heti tilaa.

http://energia.fi/energia-ja-ymparisto/sahkontuota...

Vuonna 2012 jouduttiin vesivoimaloidemme ohi - altaat täysi- juoksuttamaan hukkaan 1140 GWh energiaa ; siis neljä kertaa enemmän kuin sinä vuonna tuulivoimalat tuottivat energiaa sähköverkkoon.

Vetoan taas kerran toimittajiin ; tehkää juttu otsakkeella " Vuosikymmenen viherhuijaus" tai vastaava....

http://seppoviljakainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Tuohonkin tulee muutos kun tuulivoiman volyymi meillä kasvaa. Ei enää vesivoiman kapasiteetti riittäisi, ellei rakenneta Vuotosta avuksi. Saksassa ei vesivoiman kapasiteetti riitä alkuunkaan. Ruotsin ja Norjan voimaloilla on toki Nordpoolin kautta vaikutuksensa asiaan.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Uskallan olla varovaisen toiveikas Suomeen suunnitellun tuulivoimakapasiteetin suhteen ; kenties järki lopulta voittaa , onhan ´paskalakikin´ liipasimella, jos oikein ymmärrän..

Uskoani vahvistaa esimerkiksi tällaisten yleisönosaston kirjoitusten ilmestyminen paperi-hesariin, jossa yleensä hypetetään kaikkea mikä humisee ja ihqutaan aurinkopaneelien autuaaksi tekevää voimaa.

http://www.hs.fi/mielipide/Leikataan+tuulivoimatue...

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Piti tähän lisätä, että kovasti odottelen josko joku toimittaja ottaisi sen verran perusasioista selvää, että ymmärtäisi asiasta jotain. Sen jälkeen alkaisi pöyhiä tätä suurta puhallusta ja ottaa lukuja esiin suurelle yleisölle. Nyt menee ihan mikä tahansa kusetus läpi kun ihmiset eivät tiedä mitään siitä mikä todella on mahdollista toteuttaa näillä "uusiutuvilla".

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Tässä taas uusi ´loistava´ esimerkki `kusetuksesta`.

Todennäköisesti kirjoittaja tai hesarin mielipidesuvun toimittaja ei ymmärrä sähkön tuotannon alkeitakaan: yksinkertaisille ihmisille ovat ratkaisutkin yksinkertaisia.

Pahinta on , että tämän paperi-hesarin kirjoituksen lukee taas sadat tuhannet lukijat saaden taas voimistusta järjettömään uskoonsa vaihtoehtovoimien autuaaksi tekevästä voimasta.

http://www.hs.fi/mielipide/Suomeenkin+voisi+synty%...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Oikeaan osunut analyysi Saksan energiakäännöksestä!

Tuulivoiman ja kivihiilen sidonnaisuudesta, että suomalaiset eivät taida tietää vielä, että tuulivoimalat ja kivihiili kulkevat käsi kädessä! Voi todeta kun katsoo googlella karttoja esim. Porin Tahkoluodon voimalaitoksen ympäriltä, satelliittikuvista näkyy tuulivoimaloita ja kivihiiliaumoja.

En ole kuullut porilaisten hengittävän huonoa ilmaa, mutta tuulivoimaloiden melusta on jätetty kaupungille valituksia satakunta kappaletta.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Nyt fingridin verkkoseuranta näyttää tältä:
Kulutus 9 588 MW
Tuotanto 7 791 MW
- Vesivoima 1 340 MW
- Ydinvoima 2 732 MW
- Lauhdevoima 690 MW
- Yhteistuotanto - kaukolämpö 1 417 MW
- Yhteistuotanto - teollisuus 1 396 MW
- Tuulivoima (osa arvioitu) 167 MW
- Muu tuotanto (arvio) 51 MW
- Tehoreservi 0 MW
Tuonti/vienti (netto) 1 796 MW

Tuulivoima on vielä riesana säätövoimalle. Tulokseen on päästy todennäköisyyslaskelmalla, varma tulos tulee "joskus" kun Hampurista ym. valvomo paikkakunnilta saadaan laskut kompensaation maksamisesta = korvaus menetyksestä, haitasta tai alivoimasta.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Tuo viimeinen rivi on aika tyly ja se pitäisi saada käännettyä toisin päin. Ehdottomasti parempi olla sähkön viejä, kuin tuoja.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Saksassa ongelmaksi on muodostunut myös se, että ei hiilivoimaloita voi tuulella kokonaan sulkea. Ne käyvät tyhjäkäynnillä ja kuluttavat koko ajan energiaa ja tupruttavat Co2-päästöjä taivaalle.

Juuri tästä syystä Pohjois-Hollannin maakunta kielsi alueellaan tuulivoimarakentamisen, koska se vain lisää päästöjä. Kieltäminen perustui näihin laskelmiin.

http://www.clepair.net/statlineanalyse201208.html

Käyttäjän TeroIln kuva
Tero Ilén

Kannattaa vielä huomioida tämän sattumavoiman aiheuttamat taloudelliset vahingot koko yhteiskunnalle.

Jos luotettavaa ja hinnaltaan ennustettavaa sähköä ei ole saatavilla, on turha odotella mitään suuria investointeja Suomeen. Suomi on yhteiskunnaltaan ja maaperältään vakaa alue ja me voisimme saada tänne oikealla politiikalla paljon palvelinkeskuksia.

Tuettavat uusiutuvat nostavat väistämättä sähkön hintaa ja kotitalouksien ostovoima laskee entisestään. Tuulivoima aiheuttaa vain työttömien määrän lisääntymistä ja valtion velan kasvua.

Suomalalaisen poliitikon typeryys saa tämän farssin kuitenkin jatkumaan hamaan tulevaisuuteen. Voisiko joku vielä kertoa minulle miksi Suomi ei voisi viedä sähköä ja saada siitä vientituloja? Onko syynä vain ääretön tyhmyys ja usko typeriin ideologioihin?

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Sattumavoima on jopa Saksassa rikkonut useitta useiden miljoonien arvoisia tehtaiden laitteistoja.

http://www.telegraph.co.uk/comment/9559656/Germany...

Käyttäjän TeroIln kuva
Tero Ilén

Tuulimyllyt pyörivät Saksassa vain niin kauan kun niitä tuetaan veronmaksajien rahoilla. Järki palaa Saksaankin ja kun tuki väistämättä joskus loppuu, tuulimyllyt jäävät yhteiskunnan kustannuksella purettaviksi. Tästä syntyy vielä miljardien kustannukset veronmaksajille.

Toimituksen poiminnat